Elk jaar wordt een budget voor 'Internationale Humanitaire Hulp' vastgelegd door het stadsbestuur van Mortsel om solidariteit te betonen aan bevolkingsgroepen die getroffen worden door catastrofes.

Schepen Gitta Vanpeborgh (sp.a):  "Het Consortium 12-12  lanceert een gezamenlijke oproep voor de slachtoffers van de hongersnood in Zuid-Soedan en eveneens voor Jemen, Somalië en Nigeria dreigt extreme honger. Er zijn 20 miljoen mensen, waarvan 1,4 miljoen kinderen, die lijden aan ernstige ondervoeding en in gevaar zijn." Volgens de Verenigde Naties is dit de ergste humanitaire ramp sinds 1945.

Reeds aanwezig in deze landen doen de leden van het Consortium 12-12 al het mogelijke om bijstand te verlenen aan de getroffen bevolking: distributie van voedsel en drinkwater, medische zorg, verbetering van hygiëne, bescherming van kinderen en de meest kwetsbaren, versterking van agrarische capaciteiten… .

De gewapende conflicten, klimaatcondities en extreme armoede liggen aan de basis van deze ongekende ramp. Momenteel is de hongersnood reeds uitgeroepen voor één regio in Zuid-Soedan, maar Jemen, Nigeria en Somalië riskeren hetzelfde lot. De gezamenlijke actie focust op deze vier meest getroffen landen, maar indien de evolutie van de noden het rechtvaardigt, kan de actie zich verspreiden naar de buurlanden (Ethiopië, Oeganda, Kenia, Tsjaad en Niger) waar ook zeer alarmerende voedseltekorten zijn.