Drukste fietspad van Vlaanderen wordt verbeterd.

De fietsostrade Antwerpen-Mechelen (F1) is ter hoogte van Mortsel het drukste fietspad van Vlaanderen. Het is een rode loper die fietsers op een veilige manier doorheen een erg drukke verkeersregio leidt. De gemeenteraad gaf gisteren groen licht om een aantal knelpunten op de fietsostrade aan te pakken om op die manier de fietsers nog meer comfort en veiligheid te geven.  Het fietspad wordt niet alleen gebruikt door Mortselaars, maar door heel veel mensen die ergens op de as tussen Mechelen en Antwerpen pendelen.

Schepen voor Fietsbeleid Steve D'Hulster (sp.a): "Mensen maken steeds meer gebruik van de fietsostrade en dat is fantastisch nieuws. Maar die toenemende drukte zorgt er ook voor dat een aantal zwakke punten op die fietsostrade erg duidelijk worden. En die zwakke punten willen we samen met de provincie gaan aanpakken". Belangrijkste knelpunten zijn een aantal gevaarlijke fietsoversteken en het vernieuwen van de oudste stukken van de fietsostrade.

Fietsoversteken veiliger en fietsers voorrang geven.

De 6 oversteken van de fietsostrade zijn niet momenteel niet optimaal ingericht. De voorrangsregeling is niet coherent en ook de signalisatie en zichtbaarheid zijn er allesbehalve optimaal. Om daar iets aan te veranderen sloegen Mortsel, de provincie Antwerpen en Fietsberaad Vlaanderen de handen in elkaar. Er werden het afgelopen jaar 3 kruispunten als proefproject ingericht om te bekijken hoe fietsers daar op een veilige manier in de voorrang konden worden gebracht. Nu de studie bijna afgerond is, wil Mortsel de proefsituatie permanent maken en uitbreiden naar andere fietsoversteken.

Oud stuk fietspad vernieuwd

Fietspad tussen Roderveldlaan en Deurnestraat wordt aangepakt. Het gaat om het oudste stukje fietsostrade van Mortsel, dat niet meer is aangepast aan de normen of fietscapaciteiten van vandaag. Het fietspad tussen de Roderveldlaan en Deurnestraat is slechts 2,1 meter breed en heeft vele verzakkingen. De breedte moet aangepast worden aan het fietsvademecum (minstens 4 meter) en de verharding moet vernieuwd worden.

Gisteren besliste de Mortselse gemeenteraad om in te tekenen op een bestek rond fietsostrades van de Provincie Antwerpen. Tegelijk wordt ook gewerkt aan een  subsidiedossier.