Het mozaïekproject van stad Leuven verandert grijze boombakken in kleurrijke mozaïeken die binnenkort het Leuvense straatbeeld zullen opfleuren. Ook negen gedetineerden in de Centrale gevangenis van Leuven ontwierpen een mozaïek. Zij kregen op maandag 22 mei van schepen Bieke Verlinden hun uitgevoerd ontwerp op een extra paneel overhandigd in Leuven Centraal. 

Zo’n 300 Leuvenaars zijn volop bezig met de laatste fase van het mozaïekproject van stad Leuven. De gemaakte ontwerpen veranderden in prachtige mozaïeken die in juni op de boombakken worden geplaatst en ons straatbeeld zullen opfleuren. Eén van die ontwerpen is van de hand van negen gedetineerden uit de Leuvense gevangenis Leuven Centraal. Zij wilden op die manier een bijdrage leveren aan de stad en de openbare ruimte.

Ze creëerden van hun ontwerp niet alleen de vier panelen nodig om een boombak te versieren, ze maakten ook een extra vijfde paneel. Dat paneel krijgt een plaats binnen de gevangenis: het prijkt in de F-vleugel van Leuven Centraal, waar alle activiteiten en lessen plaatsvinden. Zo wordt een stukje van de openbare ruimte die de gedetineerden hielpen versieren ook weergegeven binnen de muren van Leuven Centraal - een blijvende link met de wereld buiten de muren. “We willen met het mozaïekproject Leuvenaars de kans geven om zelf aan de slag te gaan met de openbare ruimte van onze stad en er schitterende mozaïekkunstwerken in te plaatsen. Dat ook de gedetineerden van Leuven Centraal letterlijk “een steentje bijdragen”, is één van de mooiste voorbeelden van hoe ons mozaïekproject verbindingen legt en bruggen bouwt tussen de mensen en de stad.” zegt schepen Verlinden.