De Europese Commissie opent de jacht op spookfirma's, lazen we gisteren in De Morgen. Belastingfraude en -ontwijking kost de Europese schatkisten 1.000 miljard per jaar. In een nieuw voorstel worden postbusvennootschappen, waarmee multinationals belastingen ontlopen, daarom verboden. Mensen pikken het niet meer.

Al vijf jaar lang wordt, vooral door Europa, aan de mensen gevraagd om in te leveren. Er bestaan nochtans genoeg redenen en middelen om deze onrechtvaardigheid te stoppen.

De afschuwelijke arrogantie in de getuigenissen van sommige CEO's heeft ervoor gezorgd dat politici met alle mogelijke ideologieën het niet langer dulden. Internationaal is de vraag naar meer rechtvaardige belastingen de laatste maanden dan ook enorm toegenomen. Een belastinghervorming die voor velen tot voor kort ondenkbaar leek, wordt meer en meer realiteit. De reacties lieten niet op zich wachten. De laatste week van oktober 2013 was een ware 'opstand der multinationals'. Overal ter wereld schoot het verzet als paddenstoelen uit de grond. De maatregelen die op de tafel van de Europese Commissie, G8, G20, etc. liggen, moeten de grote bedrijven aanzetten tot meer transparantie en moeten het ontwijken van belastingen tegengaan. En laat de grote bedrijven nu net daar tegen zijn. Weinig gene. Telkens weer hetzelfde verhaal. Leg de grote bedrijven geen nieuwe belastingregels op; ze zullen minder investeren, het zal banen kosten. Ook nu horen we weer hetzelfde liedje. Dit is gewoon onzin. Ook Warren Buffet is het niet ontgaan: "Ik heb zestig jaar met investeerders samengewerkt en ik ben niemand tegengekomen die afziet van een serieuze investering wegens de belastingvoeten op de potentiële winst. Mensen investeren om geld te verdienen, en potentiële belastingen schrikken hen niet af." De maatregelen die worden uitgewerkt missen blijkbaar hun doel niet. Multinationals zouden in de toekomst hun winsten en kosten per land moeten rapporteren en belet worden om hun winst te verschuiven naar de minst belaste plek. Het zal hard tegen hard gaan. Mastodonten zoals Gazprom, Diageo, koepels van de allergrootste bedrijven uit de VS en het VK vragen om af te zien van deze plannen. Om 'alternatieven' te overwegen. Lees : "wat jullie proberen, zou deze keer wel eens kunnen werken. Doe dus liever iets anders".

Angstzaaierij

In Nederland trok Ernst&Young het debat op gang. In België was het Deloitte. Het investeringsklimaat in België blijft volgens hen voorlopig nog aantrekkelijk, zo vangen ze aan. Maar vervolgens stellen ze dat de discussie over de uitzonderingsregimes voor multinationals daar wel eens verandering in kan brengen. "Beter om de grootste bedrijven effectief aan 5 of 6 procent te belasten en verder niet al te veel te storen", adviseerden ze behulpzaam. Het belang van rechtvaardige belastingen is groter dan ooit. Al vijf jaar lang wordt, vooral door Europa, aan de mensen gevraagd om in te leveren, om het met minder te doen. Er bestaan nochtans genoeg redenen en middelen om deze onrechtvaardigheid te stoppen. De kans is reëel, tastbaar, het staat op de agenda. De lobby en de angstzaaierij zal opnieuw ver gaan. Zo toonde Jon Stewart van The Daily Show, in aanloop naar de herverkiezing van Obama, al een filmpje van de pizzagigant Papa John's. Het bedrijf legde uit dat het erg jammer was dat ze personeel zouden moeten afdanken als Obama opnieuw verkozen werd. De kiezer liet zich gelukkig niet vangen. Laat de Europese kiezer nu ook een vuist maken voor rechtvaardige belastingen. Het is nu dat het moet gebeuren.