Ten noordwesten van het Zoutleeuwse gehucht Ossenweg staat een eeuwenoude winterlinde met een boomkapel op een kruispunt van vier wegen. Vroeger stond de linde in een open akkercomplex, maar vandaag is de omgeving grotendeels bebouwd.

Op 1 april 2015 werd de boom gekortwiekt. Door de voorjaarsstormen, en de schade die de boom ten gevolge hiervan opliep, werd er immers gevreesd voor de openbare veiligheid.

Hij vormt een historische eenheid met de boomkapel die is toegewijd aan de heilige Maria. Het kapelletje maakt deel uit van een lokale vereniging. Jaarlijks houdt de processie hier even stil. In de regio komen meerdere kruisbeelden en kapellen voor. Zij zijn getuigen van een diepgewortelde volksdevotie- en een lange bedevaarttraditie.

De nieuwe bewoners van de Lindeweg 7c, Jelle Daniels en Katrien Reweghs wouden samen met de buurtbewoners de meer dan 500 jarige Winterlinde in ere herstellen.

Nadat Jelle en Katrien een jaar geleden in de woning zijn ingetrokken hebben ze kortelings nadien aangenaam bezoek gekregen van onroerend erfgoed.De verantwoordelijke van onroerend erfgoed vertelden de nieuwe eigenaars dat ze met de koop van hun woning een geklasseerde Winterlinde van meer dan 500 jaar oud erbij gekregen hebben en dat het onderhoud voor een gedeelte bij de nieuwe eigenaars terecht zal komen.

Jelle Daniëls is dan kortelings nadien samen met de buurtbewoners gaan overleggen op welke manier ze de enigste mythische en geklasseerde boom “Winterlinde” van Zoutleeuw kunnen behouden en vrijwaren voor de toekomst.

Zo verzorgd hij wekelijks het onderhoud rond de boom en plaatste hij verlichting gericht op het kapelletje. Deze verlichting en een rustbankje maakt het mythische weer leefbaar onder de buurtbewoners.

Jelle Daniels (sp.a kandidaat)
Lindeweg 7c,
3440 Zoutleeuw
0499/39.23.88