De federale regering heeft al 20 maanden niets gedaan en premier Herman Van Rompuy voegt daar nu nog enkele maanden aan toe. Dit is geen ironie of een 1 april-grap, maar je reinste cynisme. Dat zegt sp.a-voorzitster Caroline Gennez woensdag in een reactie op de stelling van de eerste minister dat er voor de verkiezingen van 7 juni geen belangrijke beslissingen moeten worden verwacht.

In een interview met De Standaard en La Libre Belgique stelt premier Herman Van Rompuy dat de regering voor juni geen moeilijke beslissingen zal kunnen nemen. Volgens Gennez heeft de eerste minister blijkbaar eindelijk begrepen dat de verkiezingen moeten samenvallen. "In een land waar alles zodanig verstrengeld is, is het anders onmogelijk om te
besturen", zegt ze.

Toch vindt de partijvoorzitster het ongehoord dat de premier midden de financieel-economische crisis zegt dat de regering ook de komende maanden niets gaat doen. "Voor een premier van een land dat harder wordt getroffen door de crisis dan andere landen en waar de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid voorspelt dat er dit jaar 100.000 werklozen bijkomen, is dit onaanvaardbaar", stelt de voorzitster van de Vlaamse socialisten.

Dat het kernkabinet dezelfde dag nog een beslissing neemt over extra inspanningen voor Afghanistan doet Gennez naar eigen zeggen besluiten "dat het dus geen kwestie is van niet kunnen, maar van niet willen". "Als het over Afghanistan gaat, is er plots wel eensgezindheid in deze geblokkeerde regering".

De sp.a zelf toonde zich altijd een tegenstander van de huidige operatie in Afghanistan. Het gaat voor de socialisten teveel om een gevechtsoperatie, terwijl het land beter zou worden opgebouwd.