Voor de zoveelste keer op rij koos de regering-Michel het voorbije weekend voor de gemakkelijkste oplossing: gewone mensen betalen opnieuw de rekening om de gaten in de begroting te vullen. En wie gaat voor de zoveelste keer vrijuit? Juist ja, de grote vermogens en de fraudeurs op belastingparadijzen. Oneerlijk. Dat is dan ook het gevoel dat veel mensen overhouden bij nieuwe fraudeschandalen, grote vermogens die niet eerlijk bijdragen of multinationals die cadeaus blijven krijgen.

Een beleid dat niet alleen een inspanning vraagt aan wie werkt of onderneemt? Het kan. Een beleid dat komaf maakt met het ontwijken van en sjoemelen met belastingen? Het kan. Een beleid dat ook de grote vermogens en multinationals eerlijk doet bijdragen? Het kan. In de Kamer is het D-day. Zo staan verschillende fiscale dossiers op het menu waar de regering kant moet kiezen: kiest ze voor een eerlijke fiscaliteit én voor de mensen, of kiest ze voor oneerlijkheid en houdt ze zo de grote fraudeurs en multinationals een hand boven het hoofd?

1/ Vandaag beslist de meerderheid of er al dan niet een Panama-commissie komt. sp.a vindt het maar vanzelfsprekend dat het parlement onderzoekt en analyseert hoe grote fraudeurs en multinationals via belastingparadijzen ontsnappen aan de fiscus. Alleen een echte Panama-commissie kan – net zoals de terreurcommissie – grondig te werk gaan om de strijd tegen fraude op te voeren en wetten te stemmen die een eerlijke samenleving mogelijk maken. Dit gaat immers over een fundament van onze samenleving: eerlijk bijdragen. Een vrijblijvende werkgroep oprichten, zoals de regering voorstelt, dat is mensen niet “au sérieux” nemen.

2/ In de marge van Panama-dossier ligt morgen ook een wet ter stemming die fiscale regularisatie mogelijk maakt. Is dat dan de manier waarop deze regering omgaat met grote fraudeurs en belastingontwijkers? Een nieuwe fiscale regularisatie organiseren? Ze nog even tijd gunnen om alles in orde te brengen tegen soldenprijzen? En zij die te laat komen met hun zwart geld via de afkoopwet toch nog de kans geven hun straf te ontlopen? Als deze regering het echt meent met mensen au sérieux te nemen, dan heeft ze volgens sp.a maar één keuze: het ontwerp fiscale regularisatie weer intrekken en de afkoopwet afschaffen. Dat kan morgen al. Grote fraudeurs moeten voor de rechter komen. Het kan niet dat iemand die 2 blikjes Cara-pils steelt dat wel moet en een fraudeur niet.

3/ Deze regering krijgt morgen én woensdag een uitgelezen kans om ook Europese initiatieven die belastingontwijking van multinationals en grote fraude tegengaan, voluit te steunen. Een mandaat voor een Europese richtlijn die belastingontwijking tegengaat, moet dan gestemd worden in het parlement. Maar minister van Financiën Johan Van Overtveldt liet al verschillende keren optekenen dat die richtlijn nu te ver gaat en nefast zou zijn voor ons economisch klimaat. Hoezo? Is dat de mensen dan au sérieux nemen?

4/ Tot slot staat de Tobintaks – belasting op financiële transacties - op de agenda woensdag. De Tobintaks is de afgelopen jaren zowat uitgegroeid tot het symbool van fiscale rechtvaardigheid. De consensus was lang om dat Europees aan te pakken en ook daar had ons land een voortrekkersrol. Tot 2014 en de nieuwe minister van Financiën op de rem ging staan. Opnieuw vond hij de maatregel te ingrijpend. Hoezo? Is dat de mensen au sérieux nemen, als je grootbanken niet eerlijk laat bijdragen op de miljoenen die ze verdienen alleen door met het geld van de mensen te spelen?

Kortom, het is D-day voor de regering. Letterlijk en figuurlijk. Deze week krijgt ze een unieke kans om de mensen au sérieux te nemen en hun kant te kiezen in plaats van de kant van het grote geld, de multinationals en de grote fraudeurs.