De Grote Markt en de Oude Markt in Leuven zijn misschien wel de mooiste pleinen in de regio. Het stadsbestuur wil die historische pracht ook ’s avonds en ‘s nachts zo aantrekkelijk mogelijk verlichten. “We hebben daarvoor een lichtontwerper aangeduid, die de monumenten en de gevels op de pleinen mooier en duurzamer zal verlichten”, vertelt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets. “Hoe dat precies het best kan, willen we graag horen van de bewoners, handelaars en horeca-uitbaters.”

Daarom organiseerde de lichtontwerper een nachtwandeling. “De verlichting op de Grote Markt is verouderd, en bovendien vreten die grote spots bijzonder veel energie. Ook de Oude Markt kan nieuwe verlichting gebruiken en verdient meer sfeer”, zegt Robbeets. “En wie beter dan de mensen die er dagelijks komen, kunnen de lichtontwerper helpen om tot het beste verlichtingsplan te komen voor de pleinen?”

De lichtontwerper neemt de bevindingen en meningen van de bewoners, handelaars en horeca-uitbaters mee in het finale lichtplan.  “In de loop van volgend jaar zetten we het lichtplan voor de Grote en Oude Markt om in de praktijk”, zegt Robbeets. “Daarna komen andere pleinen en straten aan bod, zoals bijvoorbeeld de Naamsestraat, waar ook prachtige monumenten en gevels staan.”

Wat wel al zeker is, is dat de nieuwe verlichting energiezuinig moet zijn. “Net zoals alle nieuwe straatverlichting die we plaatsen”, zegt Robbeets. “Binnen vijf jaar willen we de 14.000 lichtpunten in Leuven vervangen door dimbare LED-lampen. Een inspanning die 4 miljoen euro kost, maar de stad wel energie bespaart.”