Belgische gepensioneerde grensarbeiders krijgen de bedragen die Nederland sinds 1 juni 2011 afhield van hun pensioen – elke maand 33 euro - volledig terugbetaald. sp.a en ABVV protesteerden tegen de discriminatie tussen grensarbeiders en Nederlandse gepensioneerden, en halen nu hun slag thuis. De Nederlandse regering betaalt de circa 30.000 gedupeerde ex-grensarbeiders hun misgelopen pensioen, in totaal voorlopig bijna 800 euro, nog dit jaar uit.

Tot juni 2011 kregen alle pensioengerechtigden in Nederland – ook Belgische grensarbeiders – elke maand 33,09 euro extra. Dat bedrag moest het verlies aan koopkracht door een aantal fiscale maatregelen compenseren. Om geld te besparen, werd de extra toeslag vanaf 1 juni 2011 beschouwd als een fiscaal voordeel. Voor de Nederlandse gepensioneerden maakte dat geen verschil, maar voor de Belgische ex-grensarbeiders betekende het dat hun maandelijks pensioen met 33,09 euro daalde.

sp.a-kamerleden Karin Temmerman, Peter Vanvelthoven en Meryame Kitir protesteerden de voorbije twee jaar bij de Belgische en Nederlandse regeringen én bij de Europese Commissie tegen de discriminatie tussen gepensioneerden die in Nederland wonen en gewezen grensarbeiders. “Europa trad ons bij dat de besparingsmaatregel de Belgische grensarbeiders discrimineerde en behoorlijk wat geld kostte. De Nederlandse regering bezwijkt nu voor de druk en besliste het misgelopen pensioen volledig terug te betalen.”

De gepensioneerde grensarbeiders lopen nu al precies twee jaar lang elke maand 33,09 euro mis. In totaal bijna 800 euro. “De terugbetaling moet nog langs het Nederlandse parlement passeren, maar de regering heeft ze al ingeschreven in de begroting voor dit jaar”, aldus de sp.a-kamerleden. “Het is dus de bedoeling om de gedupeerde Belgische grensarbeiders nog dit jaar terug te betalen.”