Ze poetsen, koken, wassen, strijken en doen het werk waar anderen hun neus voor ophalen. Toch wordt het beroep ondergewaardeerd en door velen niet gezien als écht werk. Het gebrek aan waardering voor huishoudwerk uit zich onder meer in lage lonen en gebrekkige arbeidswetgeving in vele landen.

Drie jaar geleden, op 16 juni 2011, keurde de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) Conventie 189 goed, waarin arbeidsrechten gegarandeerd worden en huishoudwerk gelijkgesteld wordt met loonarbeid. De goedkeuring betekende een mijlpaal in de strijd van huishoudpersoneel wereldwijd.

Het is nu van groot belang dat ieder individueel land de conventie ratificeert en toepast in de eigen wetgeving. Maar nu, drie jaar later, hebben nog maar 16 van de 193 landen de “handschoen opgenomen” en de conventie geratificeerd. Volgens de socialistische beweging moet dat cijfer omhoog.

Na twee jaar campagne voor Recht op Waardig Huishoudwerk, willen FOS (Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking – Socialistische Solidariteit) en de socialistische beweging met deze publieksactie meer waardering vragen voor huishoudpersoneel. We feliciteren de 16 landen die de handschoen al opnamen, maar sporen de 177 andere landen aan om hetzelfde te doen.

Meer info: www.neemdehandschoenop.be