Uit het jaarverslag van het Vlaams Huurdersplatform blijkt dat de huurprijzen vorig jaar fors zijn gestegen. Het prijsverschil varieert van 1 tot 13,4 % meer, afhankelijk van de provincie. Cijfers die de bond zorgen maakt, zeker omdat de huurders die het financieel lastig hebben het zwaarst getroffen worden.

“De cijfers lijken misschien abstract maar ze hebben heel concrete effecten hebben op het dagelijks leven van veel mensen. 146.000 Vlaamse huishoudens houden na betaling van de huur te weinig over om fatsoenlijk te kunnen leven. Alarmerende cijfers - zeker in het licht van eerdere maatregelen zoals duurdere bustickets, kinderopvang, onderwijs en hogere facturen voor water en elektriciteit - en een duidelijk signaal voor Vlaams Minister van Wonen Liesbeth Homans”, reageert Hostekint fel.

“Er zal 100 miljoen euro per jaar minder worden geïnvesteerd in sociale huisvesting, de huurwaarborg wordt opgetrokken van twee naar drie maanden en er wordt bij hoog en laag vastgehouden aan een indexering van de huurprijzen. Maatregelen die het de huurder alleen maar moeilijker maken.”

Sp.a roept Minister Homans op het roer om te gooien en concrete maatregelen te nemen die de huur betaalbaar houden en huurders in bescherming nemen. “In Vlaanderen krijgt slechts twee procent van de huurders steun, dat is bitter weinig. Bevries de huurprijzen zodat huurders niet twee keer het kind van de rekening worden. Zorg voor een versnelde bouw van sociale woningen. Stap af van het idee van drie maanden huurwaarborg en zorg voor de oprichting van een centraal huurwaarborgfonds. Neem vandaag nog échte sociale maatregelen die ervoor zorgen dat niet nog meer huurders in armoede terecht komen.”