Schepen van Onderwijs en RESOC-voorzitter Caroline Gennez is tevreden dat alle nieuwe veiligheidsopleidingen in het Mechels onderwijs worden aangeboden. “We versterken onze rol als onderwijsstad en geven bovendien het goede voorbeeld inzake netoverschrijdende samenwerking én samenwerking met de sociaaleconomische partners.

Geen concurrentie, maar constructief overleg van de onderwijspartners om het totaalaanbod te versterken. Goed voor de jongeren en hun ouders in onze stad, maar zeker ook een versterking voor ons economisch potentieel”.

De goede samenwerking die opgebouwd werd dankzij het Onderwijsoverleg Mechelen (O.O.M.) leidde tot een akkoord tussen TSM en KTA Wollemarkt om een dossier in te dienen met de aanvraag voor een zevende jaar BSO in KTA Wollemarkt en een zevende jaar TSO in TSM.

Via RESOC, het Regionaal Sociaaleconomisch Overlegcomité, dat zich voornamelijk richt op een versterking van de economie en werkgelegenheid, werden bovendien de nodige afspraken gemaakt zodat de werkgevers toegezegd hebben om mee te werken aan voldoende kwaliteitsvolle stage – en arbeidsplaatsen. “Een bijkomende troef die in veel gevallen ook rechtstreeks naar een passende job kan leiden in eigen streek voor de jongeren die deze nieuwe opleidingen succesvol afwerken”, vervolgt Gennez.

De nieuwe opleidingen bereiden de jongeren voor op een aantal beroepen in de veiligheidssector en bieden onder meer uitzicht op een baan als voetbalsteward of bewakingsagent en geven ze sneller toegang tot de opleiding tot politie- of brandweerman. De opleidingen gaan van start in september.

Wie de opleiding 'Veiligheidsberoepen' afwerkt, kan onmiddellijk aan de slag als bewakingsagent, gemeenschapswacht of voetbalsteward. Wie een diploma 'Integrale Veiligheid' behaalt, geniet een vrijstelling voor een aantal selectieproeven bij brandweer en politie. Als de kandidaten slagen in de selectieproeven, kunnen ze onmiddellijk beginnen aan de stage van brandweerman. Voor de politie-opleiding moeten ze niet langer de kennisproef en de sportproef afleggen en valt het gesprek met de selectiecommissie weg. Het is hierbij niet de bedoeling om de lat voor die beroepen lager te leggen, wel om meer mensen over de lat te helpen.