De portemonnee van mama en papa mag niet bepalen welke opleiding je kiest. Je interesses en talenten moeten doorslaggevend zijn. 

Bij de Provincie Antwerpen voerden we een jaar geleden al de maximumfactuur in. We deden dat voor álle opleidingen in álle graden van onze provinciale scholen. Nadat we alle uitgaven nauwkeurig in kaart hadden gebracht, drukten we op die kosten. Daar waren tal van creatieve maatregelen voor nodig. Eens we dat hadden gedaan, legden we een maximumbedrag op elke opleiding. 

Ouders weten zo van meet af aan wat de opleiding dat jaar zal kosten. Het is o.a. die geruststelling die vele ouders weten te waarderen. Op het einde van het schooljaar zagen de scholen ook aanzienlijk minder openstaande rekeningen. Meer nog, door het betalingssysteem zo te vereenvoudigen, bespaarden we aanzienlijk en konden we mensen vrijmaken voor o.a. zorgtaken. Dat is wat onderwijsmensen ook horen te doen: talenten aanjagen. Geen facturen.

http://www.knack.be/nieuws/belgie/scholen-kunnen-ook-zelf-stappen-zetten-richting-een-redelijke-maximumfactuur/article-opinion-894991.html