Belgacom-topman Didier Bellens streek vorig jaar bij Belgacom 2,6 miljoen euro op. 'Niemand is zo'n hoog loon waard', vindt sp.a-kamerlid Dirk Van der Maelen. Hij ergert zich ook aan de miljoenen aan loon en ontslagpremies die het telecombedrijf uitbetaalt.

Belgacom-topman Didier Bellens heeft vorig jaar lichtjes moeten inleveren. De bonus voor zijn prestaties in 2010 lag namelijk iets lager dan die voor 2009. Hij kreeg 'slechts' 712.056 euro in plaats van 736.046 euro. Maar zijn basisloon steeg ietwat met de index, waardoor hij uiteindelijk evenveel in zijn loonzakje ontving: zo'n 2,6 miljoen euro.

'Bij een staatsbedrijf is dit stuitend', vindt sp.a-Kamerlid Van der Maelen. 'Daar moet sprake zijn van een gezonde loonspanning. Of dat één tegen tien, vijftien of twintig moet zijn, daar spreek ik me niet over uit. Maar dergelijke bedragen zijn echt overdreven. Niemand is zo'n hoog loon waard.'

Belgacom is voor meer dan de helft eigenaar van de Belgische staat. Het Kamerlid vindt dan ook dat bonussen daar niet op hun plaats zijn. 'Bedrijven die staatssteun krijgen, mogen niet langer bonussen geven. Ik vind dat we dat moeten uitbreiden naar alle overheidsbedrijven of bedrijven waarin de overheid een meerderheid heeft.'

Minstens even ergelijk vindt de sp.a'er de enorme uitgaven aan gouden handdrukken bij Belgacom. De voormalige directieleden Astrid De Lathauwer en Grégoire Dallemagne streken er bij hun vertrek samen zo'n 2,7 miljoen euro op. 'Eveneens overdreven hoge bedragen', vindt hij. 'Bovendien zijn er bij Belgacom toch wel heel veel van die premies uitbetaald.' Want daar bovenop heeft de telecommaatschappij ook nog eens rijkelijke vertrekpremies van zo'n 150.000 tot 200.000 euro uitbetaald aan de topkaderleden Florence Coppenolle, Saskia Mermans, Melanie McCluskey en Concetta Fagard, die allemaal moesten vertrekken als gevolg van een ruzie tussen twee clans in de Belgacomtorens.

 

www.nieuwsblad.be