Volgend jaar herdenkt de wereld het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ook Essen bleef 100 jaar geleden niet gespaard. De beruchte ‘Doodendraad’ waarmee de Duitse bezetter onze gemeente afsneed, maakte diepe littekens in het landschap en in het alledaagse leven. Met een groots opgezette musical wil vzw Kobie deze opmerkelijke periode in onze dorpsgeschiedenis in herinnering brengen. Het belooft in 2018 een uniek massaspektakel te worden. We zijn op zoek naar 200 figuranten, 150 helpers en hopen ook op duizenden toeschouwers, zegt cultuurschepen Jokke Hennekam.  “Het wordt een project voor, door én met alle Essenaren!”

Luc Stevens Producties werkte voor Essen een uniek scenario uit. De kloostertuin van het college (Rouwmoer) vormt het historische decor voor een meeslepend oorlogsmusical. (N)iemandsland, in een regie van Hannes Vandersteene, vertelt de kroniek van een door de vijand bezette bevolking die, ondanks de dagelijkse strijd om te overleven, haar universele waarden en fundamentele normen nooit zal verloochenen.

Vzw Kobie en Luc Stevens Producties gaan samen de uitdaging aan om liefst 200 figuranten, 150 helpers en duizenden toeschouwers, verdeeld over twee weekends en zes voorstellingen, vanop een overdekte tribune te laten genieten van dit massaspektakel. Het staat buiten kijf dat (N)iemandsland in september 2018 dé happening van Essen zal worden.

 (N)iemandsland is niet zo maar een ‘toneelstuk’ maar een groots opgezet dans-en muziektheaterspektakel dat zal plaatsvinden in de oude kloostertuinen. De massamusical zal de toeschouwer gedurende twee uren onderdompelen in de wereld van het Essense notarisgezin Pelgrims en het landbouwersgezin Van Loon tijdens ‘De Groote Oorlog’. Het verhaal is opgebouwd rond emoties, liefde, pijn, verdriet, geluk, tegenslag en samenhorigheid. (N)iemandsland zal iedereen, van groot tot klein, recht in het hart raken, beroeren en betoveren, een gebeuren dat in Essen en omgeving nog lang zal blijven nazinderen.

Noteer de speeldata alvast in je agenda: 20, 21, 22 & 27, 28, 29 september 2018.