Afgetuigd in Casablanca, gevlucht naar Frankrijk: opnieuw krijgt actrice Loubna Abidar de rekening gepresenteerd voor haar gecontesteerde rol als prostituee in de film 'Much loved'. Lees het artikel en mijn mening in De Standaard hier.  

 

Bijlage “DS2”, 

Afgetuigd in Casablanca, gevlucht naar Frankrijk: opnieuw krijgt actrice Loubna Abidar de rekening gepresenteerd voor haar gecontesteerde rol als prostituee in de film 'Much loved'. Peter Vantyghem

De Marokkaanse actrice Loubna Abidar plaatste de afgelopen dagen foto's en een video van zichzelf op het internet. Ze is er te zien met gekloofde wenkbrauw en gezwollen oog. Abidar vertelt hoe ze afgelopen vrijdag in Casablanca aangevallen werd door onbekende mannen met een mes. Hoe ze vervolgens bloedend naar een politiebureau ging, waar ze uitgelachen werd en te horen kreeg dat ze 'eindelijk klop gekregen had'. Ze zou ook geen steun gekregen hebben in een kliniek.

Het verhaal is een nieuw culminatiepunt in een affaire die al een half jaar aansleept. In mei werd de filmZin li fik ('Much loved') voorgesteld op het filmfestival van Cannes. Hij vertelt het verhaal van jonge vrouwen in de seks­industrie in Marokko.

De regisseur Nabil Ayouch (46) had met zowat driehonderd van hen gesproken en wilde met zijn film een verborgen werkelijkheid weergeven. De meeste vrouwenrollen worden gespeeld door prostituees.

Loubna Abidar speelde de hoofdrol van Nouha. In interviews verdedigde ze de blootscènes in de film met het standpunt dat ze gewoon laat zien wat er in de werkelijkheid ook gebeurt.

Een verkrachtingsscène vond ze wel moeilijk, vertelde ze in het Arabische bladAl Akhbar, maar die geeft volgens haar weer dat in Marokko begeerte en misprijzen voor het lichaam hand in hand gaan.

Saudi's

Vlaams volksvertegenwoordiger Yamila Idrissi (SP.A) heeft de film gezien en noemt hem 'hard, rauw en realistisch'. Hij kaart een serieus probleem aan, vindt ze: 'Hij klaagt aan dat rijke Saudi's in eigen land puriteins zijn, maar in Marokko prostituées komen bezoeken. En dat iedereen daarbij de andere kant opkijkt.'

Volgens Idrissi is het probleem bekend genoeg in Marokko. 'We weten het allemaal, maar we praten er niet over en vinden het erg onprettig om in die spiegel te kijken. Het geeft een grote hypocrisie weer. Er bestaat een onderwereld in Marokko waarvan je niet vermoedt dat die er is, en die heel agressief is tegenover vrouwen. Het is een beetje zoals inBlack: er zijn bendes en er gebeuren groepsverkrachtingen in Brussel, maar dat weten we liever niet.'

Much loved werd na zijn presentatie in Cannes vrijwel meteen veroordeeld door de Marokkaanse overheid omdat hij zou getuigen van 'minachting voor de normen en waarden van het land'. Daartegen kwam snel een internationale petitie. In eigen land, en ook in Marokkaanse gemeenschappen in Europa, werd de zaak druk bediscussieerd. De actrice werd frappant vereenzelvigd met de rol die ze speelde, en er werden zelfs doodsbedreigingen geuit.

Ayouch en Abidar moesten in juli voor de rechter verschijnen op beschuldiging van pornografie en het aanzetten tot losbandigheid. De actrice wordt tot vandaag dagelijks aangevallen en beledigd op de sociale media. Ayouch staat terecht voor meerdere beschuldigingen.

Ultimatum

Gisteren gonsde de affaire opnieuw op volle kracht. De Marokkaanse veiligheidsdienst diende een klacht in tegen de actrice. De politie van Casablanca weet de moeilijke ontvangst aan een administratieve complicatie. De producente vanMuch loved verklaarde dat het incident in Casablanca veroorzaakt werd door drie jonge, dronken mannen die niet de intentie hadden haar te kwetsen.

Abidar is inmiddels naar Frankrijk gevlucht, nadat een ultimatum van haar kant verstreken was waarin ze aan de autoriteiten bescherming vroeg. Ze vraagt asiel aan in Frankrijk met haar zesjarige dochter. De film is er sinds 16 september te zien. Een avant-première in Parijs werd onderbroken om veiligheidsredenen.

Volgens Yamila Idrissi weerspiegelt de affaire een conservatievebacklash in Marokko. 'Tien jaar geleden beleefden we een culturele renaissance, maar de conservatieve krachten schroeven nu alles terug. In juli was er veel ophef over de arrestatie van twee jonge vrouwen die in minirok door de stad Inezgane liepen. Wat niet in het plaatje past, wordt snel veroordeeld.'

Voor Loubna Abidar gaat het er nu om steun te vinden. Ze heeft haar aanwezigheid op het filmfestival van Cartagho echter geannuleerd en is ondergedoken op het Franse platteland. 'Ze is wel degelijk in gevaar', vindt Idrissi. 'Als gezaghebbers vonden dat ze met de film het land onteerde, dan doet ze dat evenzeer door de gezagsdragers zo openlijk te beschuldigen op internet.

'Much loved' is sinds 14 oktober te zien in de Brusselse bioscopen, en vanaf 18 november ook in Vlaanderen.

Copyright © 2015 Corelio. Alle rechten voorbehouden