Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a) reageerde erg tevreden: “De provincie Antwerpen zorgde voor 1.235 bomen, die geplant werden op een terrein dat zo groot is als een voetbalveld.

Terwijl op diezelfde dag de Vlaamse minister van Leefmilieu haar fiat gaf voor het kappen van een waardevol bos in Limburg om plaats te maken voor industrie, zorgde Rik Röttger voor een nieuw bos in Brecht.

Het planten gebeurde in overleg met de Bosgroep en het Regionaal Landschap. De bomen, allemaal inheemse soorten, werden in kloempen geplant, dat zijn bomen die in groepjes bij elkaar aangeplant worden. Door de bomen dicht bij elkaar te planten, groeien ze sneller en rechter naar boven.

Tussen de aangeplante bomen is er ruimte om spontane plantengroei te stimuleren. Dit systeem levert een hogere ecologische waarde. Rondom het bos werd ook een bosrand aangeplant als overgang tussen het bos en het open landschap. Daarin staan bijvriendelijke planten met veel bloemen voor nectar en stuifmeel en met bessen waarvan ook vogels kunnen profiteren.