Ruim de helft van de aangekondigde extra investeringen gaat naar de Leuvense deelgemeenten. Zo krijgt Wilsele een nieuw zwembad en wordt Hal 9 op de Centrale Werkplaatsen een jeugdcentrum. Ook Wijgmaal krijgt een gemeenschapscentrum in het oude stationsgebouw. En tot slot heeft de stad ook nog grote plannen met de omgeving van het Sint-Lambertusplein in Heverlee.

Het Leuvense stadsbestuur kondigde deze week liefst 50 miljoen euro extra investeringen aan tot 2018. Dat is volgens schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V) te danken aan de gezonde financiële situatie van de stadskas. Dankzij de investeringen vloeit er overigens 22 miljoen euro terug naar Leuven in subsidies. "Enkele projecten die on hold stonden, kunnen we nu toch uitvoeren", zegt burgemeester Tobback (sp.a). De deelgemeenten worden overigens niet vergeten in de extra investeringen. "We investeren zelfs fors in de kernversterking van onze deelgemeenten", vult schepen Devlies aan.

Eén van de projecten die op stapel staan in de Leuvense deelgemeenten is de renovatie van Hal 9 op de Centrale Werkplaatsen. "De Centrale Werkplaatsen moet het nieuwe centrum van Kessel-Lo worden in de toekomst", zegt schepen Mohamed Ridouani (sp.a). "De ontwikkeling van de site is al ver gevorderd maar nu kunnen we ook de renovatie van Hal 9 aankondigen. De werkzaamheden beginnen eind dit jaar. Hal 9 wordt in de toekomst een jeugdcentrum." Prijskaartje: 7 miljoen euro.

Nieuw zwembad

Een tweede belangrijk project is het nieuwe zwembad in Wilsele. Voor de realisatie trekt de stad liefst 16 miljoen euro uit. Dat zal ongetwijfeld bijdragen aan de heropleving van Wilsele-Putkapel. Ook deelgemeente Wijgmaal krijgt een deel van de koek. Het oude stationsgebouw zal gerenoveerd worden en moet in de toekomst onderdak bieden aan een gemeenschapscentrum. Het prijskaartje van dat project is nog niet bekend maar de stad Leuven trekt alvast 257.000 euro uit om de nodige studies te laten uitvoeren voor de kernversterking van de deelgemeenten.

Sint-Lambertusplein

Onderwerp van zo'n studie wordt ook het Sint-Lambertusplein in Heverlee. Schepen Carl Devlies is vastbesloten om het nieuwe centrum van Heverlee op te bouwen rond dat groene plein. "Voor alle duidelijkheid: het groene plein zal zeker niet verdwijnen", klinkt het. "Meer zelfs, het Sint-Lambertusplein wordt in de toekomst het hart van het nieuwe centrum van Heverlee. We hebben grote plannen met de parking aan de kerk en het oude gemeentehuis. Wat er met dat gebouw -en met de bijgebouwen- moet gebeuren, is nog onduidelijk. Eén ding staat vast: het oude gemeentehuis in Heverlee is versleten. We gaan een studie uitvoeren en we gaan de buurtbewoners bevragen over hun visie op de toekomst van het Sint-Lambertusplein. Het is belangrijk dat de mensen mee kunnen beslissen over de herinrichting van hun buurt. Met een beetje geluk slagen we er nog deze legislatuur in om aan de werken te beginnen."

BART MERTENS

© 2015 De Persgroep Publishing (Het Laatste Nieuws)