Er komt binnenkort een nieuw kringloopcentrum in de Zuidwijk in St-Gillis. De gemeente heeft daarover overeenkomst afgesloten met Leefmilieu Brussel die het project financiert. Begin volgend jaar beginnen de werken in een voormalig industrieel pand in de Belgradostraat. 

De gemeente kocht in oktober een oud industrieel gebouw (het voormalige VDS Food) in de Belgradostraat op de grens met  Vorst. Het gebouw heeft een oppervlakte van 20 are en krijgt een gemengde functie. Er komen niet alleen nieuwe woningen, maar ook een kringloopcentrum.

Voor de ontwikkeling van het kringloopcentrum is op initiatief van Sint-Gillis een haalbaarheidsstudie uitgevoerd door Groupe One. De studie is positief afgerond en nu krijgt de gemeente ook de steun van het Gewest (Leefmilieu Brussel). Het project staat daarmee definitief op de rails. 

Tussen januari en augustus volgend jaar starten de voorbereidingen, zoals de inrichting van het gebouw. Vanaf midden volgend jaar gaat de 2de stap - de operationele testfase - van start en vanaf januari volgend jaar is het kringloopcentrum open voor het grote publiek.

“Een kringloopcentrum midden in de dichtbevolkte Zuidwijk biedt een groot potentieel. Het project slaat veel vliegen in één klap: het zorgt voor minder afval, het stimuleert hergebruik en het is een belangrijke sociale dimensie als opleidings- en werkgelegenheidsproject", zegt Schepen van Duurzame Ontwikkeling Willem Stevens. Zijn collega van werkgelegenheid Thierry Van Campenhout vult aan:  "Met dit kringloopcentrum kunnen we op verschillende vlakken het verschil maken."

Een kringloopcentrum gaat over meer dan recycleren. Het sensibiliseert ook over afvalbeperking, het zorgt voor sociale cohesie in de buurt en het geeft nieuwe kansen aan mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. 

De gemeente investeert in infrastructuur en personeel. Leefmilieu Brussel zorgt voor een belangrijke financiële steun.