Het Lokaal Dienstencentrum (LDC) bestaat volgende maand 5 jaar.  Het huidige gebouw was dringend aan vernieuwing toe.  In samenwerking met de Gasthuiszusters van Antwerpen vzw bouwt het Essense ocmw een nieuw LDC. De afbraakwerken zijn intussen ver gevorderd. Als alles volgens schema verloopt zal het nieuwe gebouw aan de Nollekensstraat nog dit jaar de deuren openen.

Onze OCMW-raadsleden Diane Van Ginderen en Tuur Goormachtig volgen het dossier van nabij en waken mee over de bouw van dit nieuwe Lokaal Dienstencentrum. 

“Ook in het nieuwe dienstencentrum zal iedereen welkom zijn”, zegt Diane Van Ginderen (sp.a).  “We spenderen aandacht aan verschillende doelgroepen zoals senioren, personen met een beperking, nieuwkomers en mensen in armoede. Maar eigenlijk kunnen alle Essenaren hier terecht.” “Niet iedereen legt even snel contact met andere mensen. In het verleden is gebleken dat het Lokaal Dienstencentrum ’t Gasthuis een enorme troef is om vereenzaming tegen te gaan en mensen samen te brengen”weet Tuur Goormachtig (sp.a).

 “In het dienstencentrum proberen we ervoor te zorgen dat mensen met elkaar praten en zich kunnen ontplooien. Er is aandacht voor hobby’s en er zijn infosessies,pedicure en kleine medische verzorging en bloeddrukmeting. Bovendien kun je er ook allerlei cursussen volgen. Tijdens het babbelpunt kunnen anderstaligen er met vrijwilligers de Nederlandse taal oefenen. En wie een algemene hulpvraag heeft,kan er terecht voor meer info over bijvoorbeeld de thuiszorgdiensten. En dat allemaal in het hart van onze gemeente, op één plaats die goed bereikbaar is voor iedereen.” “Ook in het nieuwe Lokaal Dienstencentrum zal er terug een sociaal restaurant zijn waar iedereen aan een democratische prijs een warme en gezonde maaltijd kan nuttigen”, zegt Tuur Goormachtig. 

“Al te vaak merken we dat mensen alleen thuis zijn. Ze koken geen eigen potje meer of worden eenzaam. Eten hoort zeker een sociale gebeurtenis te zijn.” Ook in Essen groeit de groep senioren. We moeten er dus voor zorgen dat we hen goed omringen. En net daarom vinden we het Lokaal Dienstencentrum zo belangrijk zowel op het vlak van zorg, als wat informatie en ontspanning betreft”, vult ocmw-raadslid Diane Van Ginderen aan. 

Ook tijdens de nieuwbouwwerken blijft de werking van ’t Gasthuis gegarandeerd. De openingsuren van het LDC blijven ongewijzigd en is te vinden langs de ingang achter de witte poort van de binnentuin tussen de Polikliniek en ’t Kabaske.  Warme maaltijden blijven er op maandag, woensdag en vrijdag en worden opgediend in de cafetaria van het woonzorgcentrum De Bijster.