De verlichting van de Grote Markt, de Oude Markt en de Kortestraat wordt de komende jaren vernieuwd en aangepast aan de sfeer van de pleinen. “Met duurzame verlichting en een doordachte plaatsing van functionele en monumentverlichting, willen we de eigenheid van de pleinen versterken, met aandacht voor de gebouwen, de publieke ruimte en de sociale veiligheid”, zegt schepen van openbare werken Dirk Robbeets.

De Grote Markt is een beschermd stadszicht en omringd met historische en formele gebouwen als de Sint-Pieterskerk, het stadhuis en het Tafelrond (het huidige The Fourth Hotel). Om dat formele aspect te belichten, komen er verlichtingsaccenten op de monumenten, bijvoorbeeld op de kapel van de Fiere Margriet, de mechanische klokkenluider (Jacquemart), de klok en het onafgewerkte portaal van de Sint-Pieterskerk of de ramen van het hotel en het stadhuis. Deze verlichting zal sober en klassiek zijn, met wit licht en koele kleurtemperaturen. De bestaande verlichting zal ook ‘gekoeld’ worden.

Op de Oude Markt, met haar vele cafés en terrassen, is er ’s avonds en ’s nachts veel beweging. Deze ‘lounge van Leuven’ krijgt openbare verlichting op maat van mensen, met wit licht en een warme kleurtemperatuur. De dakpunten en pompen op het plein krijgen accenten en de bestaande verlichting op de gebouwen wordt minder fel.

De Kortestraat, de straat tussen de Grote Markt en de Oude Markt, krijgt lichtsporen op de grond die het pad tussen de twee markten beter belichten. De bestaande armaturen die over de Kortestraat gespannen zijn, worden vervangen door discretere lampen. Ook de lichtreclame wordt subtieler.

Timing
De aanpassing van de verlichting gebeurt in fases. Op 13 november werd er een proefopstelling geplaatst op de Grote Markt, de Oude Markt en de Kortestraat. Op deze manier onderzochten de ontwerpers welke lichttemperatuur, welk soort lamp en welke plaatsing het mooiste effect gaf. Deze test wordt nu geanalyseerd. Vanaf het voorjaar van 2018 zal de verlichting geleidelijk aangepast worden. Tegen het voorjaar van 2020 moet het volledige lichtplan uitgerold zijn.

De stad Leuven ontwierp het nieuwe lichtplan samen met Radiance35. De werken zullen uitgevoerd worden door Eandis.