"Het nieuwe logiesdecreet zal leiden tot toestanden zoals Camping Cosmos en "Fawlty Towers". Beiden staan symbool voor toeristische logies zonder enige vorm van kwaliteit, wat nefast is voor het imago van de volledige sector." Dat zegt Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (SP.A). Vandenberghe betreurt dat de verplichte sterrenkwalificatie wordt geschrapt en vindt ook dat de "volledige toeristische sector buitenspel is gezet bij het tot stand komen van het decreet".

Eerder deze week is in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement het nieuwe logiesdecreet goedgekeurd. Dat decreet bakent de spelregels af voor de toeristische sector in Vlaanderen.

Het decreet bepaalt onder meer dat iedereen die in Vlaanderen toeristische overnachtingen aanbiedt, zich moet registreren. Aanvankelijk was afgesproken om zowel de aanmeldings- als de vergunningsplicht af te schaffen. Daar is op teruggekomen. Iedereen zal zich dus moeten registreren. Het is een manier om in te spelen nieuwe verhuurvormen zoals Airbnb, een platform waar particulieren een gastenkamer kunnen aanbieden.

Anderzijds zullen hotels en campings in Vlaanderen niet langer verplicht zijn om een comfortclassificatie aan te vragen. De toekenning van een sterrencategorie wordt voortaan vrijwillig. Verschillende organisaties (Horeca Vlaanderen, Unizo en campingsectorfederatie Recread) zijn daar niet over te spreken. "Deze beslissing gaat regelrecht in tegen de vraag van de hoteliers en de campinguitbaters", luidt het.

Ook SP.A-parlementslid en burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe betreurt het schrappen van het verplichte sterrensysteem. "Het nieuw decreet bevat positieve elementen zoals de administratieve vereenvoudiging, maar anderzijds is het zeer jammer dat het kwaliteitsstreven via sterrenclassificatie wordt verlaten. De sector is hiermee overigens totaal niet opgezet", klinkt het. "De deur wordt immers opengezet voor een nieuwe Camping Cosmos en hotels zoals "Fawlty Towers"."