Op 16 februari 2017 start een nieuwe wijze van parkeren in Brugge. Het nieuwe parkeerplan moet wonen, leven en werken in Brugge leefbaarder maken. 

Wat wijzigt er voor bewoners?

De binnenstad wordt voortaan één grote bewonerszone. De huidige zones (rood, blauw, geel, paars) verdwijnen. In bepaalde straten in de deelgemeenten grenzend aan de binnenstad wordt een blauwe zone ingevoerd op wandelafstand van de binnenstad. Bewoners van zowel de binnenstad als de blauwe zone in de deelgemeenten kunnen een gratis digitale parkeervergunning aanvragen.

Het papieren bewonersvignet wordt vervangen door een digitale parkeervergunning, gelinkt aan de nummerplaat van het voertuig van de gebruiker. De eerste 2 digitale parkeervergunningen zijn gratis en onbeperkt geldig. Je hoeft dit dus niet jaarlijks te hernieuwen. Vanaf nu kun je ook nog een derde digitale parkeervergunning krijgen, maar die is betalend (150 euro) en is wel jaarlijks te hernieuwen.

Wat wijzigt er voor bezoekers?

Voor een bezoekje aan de binnenstad kun je bij voorkeur parkeren in de gratis randparkings, in de parking Station of in de ondergrondse publieke parkings.

Voor de bezoekers wordt de volledige binnenstad een betalende zone. Het bovengronds parkeren is beperkt in tijd, min. 15 minuten en max. 2 uur tussen 9u en 20u. Na 20u is bovengronds parkeren in de binnenstad wel gratis. Vanaf 18 u. kun je elke dag van de week ondergronds parkeren tegen een voordelig tarief.

Wat wijzigt er voor werknemers?

Wie in de binnenstad werkt, kan de wagen parkeren in de gratis randparkings op wandelafstand van de stad of in de park & ride parkings waar je met het openbaar vervoer of de fiets je traject kan verderzetten.

Je kan je wagen ook parkeren in de ondergrondse parkings, waar je een werknemersabonnement kan aankopen. Wil je toch bovengronds parkeren, dan is er ook een voordeeltarief voor iedereen die werkt in de binnenstad.


Voor meer info over het nieuwe parkeerplan klik je hier