In sportpark de Soeverein in Lommel wordt vandaag de eerste steen gelegd van het gloednieuwe sportcomplex, met een zwembad en tennishal. Begin juni gingen de grond- en graafwerken al van start. Nu kan de bouw officieel beginnen. Als alles goed gaat, is het complex tegen eind 2018 klaar voor gebruik.

“Het nieuwe zwembad krijgt een 25 meterbad met zes banen, een instructiebad, een apart kinderbad, wellness en een familieglijbaan én een tennishal met vier banen”, zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. “Een gemeenschappelijke brasserie met een waterspeeltuin of spray park vormt de spil van het hele complex. De groep Pellikaan – Optisport zal voor een periode van 30 jaar instaan voor de bouw en de uitbating van het complex.”

Elk kind leren zwemmen

“Belangrijk uitgangspunt voor de stad bij de bouw van het nieuwe zwembad was zeker en vast de uitbreiding van het educatieve aanbod en het creëren van mogelijkheden voor onze kinderen om te leren zwemmen,” zegt schepen van sport Jasmine Van Grieken. “De bestaande verenigingen moesten een plek krijgen in het nieuwe bad en er moest meer aandacht zijn voor kleuter- en peuterzwemmen, waarvoor momenteel geen voorzieningen zijn.”

Sportcentrum

Het nieuwe complex zal het hart vormen van sportpark De Soeverein. “Pure Beleving bieden” staat centraal in het sportcentrum. Het complex biedt een zwembad, een tennishal en een uitgebreide brasserie met terras. Het sportcentrum zal een centrale rol vervullen als ontmoetingsplek voor tennissers in de tennishal en op de buitenterreinen,  zwembadbezoekers, atleten van de atletiekclub, bezoekers aan de speeltuin en alle andere sporters en recreanten in sportpark De Soeverein. “De brasserie vormt de spil van het gehele sportpark, waar iedere bezoeker terecht kan voor een hapje of drankje, kan ontspannen op de terrassen en kinderen kunnen spelen in het spray park,” zegt Erwin van Iersel, algemeen directeur van Optisport.

Het zwembad kent verschillende zones met een 25-meter sportbad, een instructiebad, een thematisch bad met verschillende dieptes voor de allerjongsten, een whirlpool met sauna’s en een familieglijbaan. “De zwembaden worden uitgerust met een entertainmentsysteem, zodat de zwemaccommodatie met licht, geluid en bewegende beelden telkens een passende beleving krijgt. Met dit aanbod en de aantrekkelijke programmering kunnen alle verschillende doelgroepen terecht om te sporten, te genieten en te ontspannen,” aldus Johan Tousseyn, algemeen directeur van Pellikaan. THV Pellikaan – Optisport werkt hierbij graag samen met alle lokale organisaties die een rol hebben op het gebied van sport, recreatie en gezondheid.

De prijzen

Het nieuwe zwembad zal ook in de toekomst aan zeer democratische tarieven toegankelijk blijven:
· Kinderen tot en met 3 jaar betalen 0,5 € per zwembeurt;
· Kinderen vanaf 4 tot en met 11 jaar betalen 2,5 € per zwembeurt;
· Tieners van 12 tot 18 jaar betalen 3 € per zwembeurt;
· Volwassenen vanaf 18 jaar betalen 3,5 € per zwembeurt.

Ondanks het uitgebreidere aanbod is dit slechts een lichte stijging ten opzichte van de huidige tarieven. De prijzen liggen nog een stuk lager dan de tarieven in de omliggende gemeenten. Voor de scholen en de clubs verandert er niets.

Timing en budget

Vandaag wordt officieel de eerste steen van het nieuwe complex gelegd. De opening is voorzien aan het einde van 2018. Momenteel telt het zwembad ongeveer 110.000 bezoekers per jaar. Naar verwachting zal dat aantal, omwille van het grotere bad, de uitgebreidere mogelijkheden en de uitgebreidere openingsuren, met de helft stijgen als het nieuwe bad opent. Met de bouw van het nieuwe sportcomplex gaat een investering van ruim 12,8 miljoen euro gepaard.