Toen Pascal Smet Brussels minister werd, benadrukte hij meteen dat de opvang van daklozen in Brussel dit jaar een prioriteit moest worden. Nu de winter voor de deur staat, wordt duidelijk dat dit geen loze beloftes waren.

Dat bleek vandaag bij de voorstelling van de lijst met opvangvoorzieningen voor de komende winter. Naast de 206 permanente opvangplaatsen zijn er drie opvangcentra voorzien voor de specifieke winteropvang die op 1 november van start gaat, waar samen nog eens 865 mensen kunnen worden opgevangen. Tot slot worden er drie opvangvoorzieningen geopend in periodes van extreme koude. Het gaat om twee gebouwen met samen 150 bedden en 20 opvangplaatsen voor daklozen met honden.

“Zo komen we aan 1.241 opvangplaatsen voor deze winter”, zegt Pascal Smet. “Dat zijn er 281 meer dan vorig jaar. Ik ben heel tevreden dat we nog voor de winter echt begint klaar zijn met ons opvangplan. Zo kunnen we maximaal vermijden dat daklozen, niet zelden gezinnen met kinderen, de koude wintermaanden op straat moeten doorbrengen.”