Begin 2018 besliste de gemeente Oudergem om een nieuwe Nederlandstalige bibliotheek te bouwen. De nieuwe bibliotheek ligt in de Wahalaan, vlakbij de huidige locatie. 

Sinds 2010
De bibliotheek van Oudergem is sinds 2010 gevestigd in gemeentelijke infrastructuur op de Waversesteenweg. De laatste jaren groeide de bibliotheek, zowel op vlak van personeel, bezoekers als collectie. De huidige ruimte werd te klein voor de bibliotheek en dus besliste de gemeente om een nieuwe bibliotheek te bouwen. 

Automatisering 
Op initiatief van collegelid Pascal Smet maakte de Vlaamse Gemeenschapscommsisie een budget van 54.000 euro vrij: 

  • er  komen nieuwe boekenbakken voor de stripcollectie, zitmeubels, hangrekken, magnetische borden, tablethouders, boekenwagens, ... 
  • de belangrijkste investering is de automatisering van het uitleensysteem zoals in Muntpunt. Voortaan kunnen bezoekers volledig zelfstandig boeken uitlenen en inleveren. 

Pascal Smet: "Door de automatisering kan het personeel zich bezig houden met de bezoekers en hen advies en tips geven. Mensen die het systeem moeilijk vinden, worden natuurlijk geholpen.'

Ook Schepen Dirk Hoornaert is erg enthousiast: “Met deze investering zetten we onze bibliotheek op weg naar een veelbelovende toekomst en laten we de inwoners van Oudergem kennis maken met het Nederlansdstalig literaire aanbod in onze gemeente.”

Voor Frederika Van Wing die bibliothecaris is, breekt een nieuwe start aan: “Een bibliotheek heeft veel functies, alleen konden we die vandaag niet allemaal  uitoefenen omdat de infrastructuur dat niet toeliet. Ik ben blij dat we van de nieuwe bib een echte ontmoetingsplek zullen kunnen maken, waar ook een sterke aandacht naar het educatieve zal kunnen gaan."


Op de foto vlnr: Pascal Smet, Anne Van Asbroeck (voorzitter sp.a Oudergem), Frederika Van Wing (bibliothecaris) en Dirk Hoornaert.