De toekomst lacht De Zonnebloem toe. Enkele jaren geleden zag het er nochtans benard uit, met slechts 37 kleutertjes en geen lagere school. Maar een nieuw gebouw moet de school nu weer helemaal op de rails zetten. "Volgend schooljaar zal er plaats zijn voor 96 kleutertjes en 144 leerlingen in het lager onderwijs", zegt Hervé Wellens van de scholengroep.

Heuglijk nieuws voor de vele jonge gezinnen in Kessel-Lo, want vanaf volgend jaar heeft de Leuvense deelgemeente een gloednieuwe basisschool in de Ortolanenstraat. "De Zonnebloem is sinds de jaren 60 altijd een kleuterschool geweest", aldus Hervé Wellens, voorzitter van de inrichtende macht. "Aanvankelijk was het een populaire kleuterschool, maar toch slonk het aantal kindjes jaar na jaar. Dat was het gevolg van het decreet dat ouders voorrang geeft bij inschrijvingen in de lagere school wanneer hun kinderen binnen dezelfde scholengroep naar de kleuterschool gingen. In 2012 moesten we echt alarm slaan, want toen hadden we nog slechts 37 kleutertjes in De Zonnebloem. Een groot deel was van allochtone origine en dat schrikte autochtone gezinnen uit de buurt af. De school was aan het doodbloeden, en dat ondanks het grote tekort aan plaatsen in Kessel-Lo."


Containerklassen

Om De Zonnebloem van de ondergang te redden, schoten de directie en onderwijsschepen Mohamed Ridouani (sp.a) in actie. Zo werd er in 2013 een container geïnstalleerd voor het allereerste graadklasje. "Zo kregen ouders meteen ook de zekerheid dat hun kindje bij ons kon doorstromen naar de lager school", vervolgt Wellens. "Sindsdien is er elk jaar een containerklasje bijgekomen, gaan de inschrijvingen omhoog en zitten we momenteel zelfs aan 85 kleuters en 61 kindjes in de lagere school. De kleuterschool is zelfs bijna volzet en we hebben opnieuw een goede mix tussen kindjes van autochtone en allochtone origine. Maar om van De Zonnebloem een volwaardige basisschool te maken, hadden we een nieuwbouw nodig. Ik ben schepen Ridouani dan ook dankbaar voor de oprichting van zijn task force, waardoor we nu kunnen rekenen op 2,5 miljoen euro Vlaamse subsidies."

Geen bunker

Voor het ontwerp van de gloednieuwe school koos een panel van leerkrachten, ouders en leden van de inrichtende macht voor een kindvriendelijk en doordacht concept. "Want onze nieuwe school moet meer dan een traditionele bunker zijn", klinkt het. "De kinderen moeten zich er echt thuisvoelen. Daarom is er ook geen afscheiding voorzien tussen de kleuter- en lagere school. Het gebouw zal trouwens mooi geïntegreerd worden in het parkje. De nieuwe turnruimte en de polyvalente zaal laten ons ook toe om de buurt nog meer te betrekken, want op momenten dat die zalen beschikbaar zijn, zullen lokale verenigingen er gebruik van kunnen maken."

De grote afbraak zal begin oktober van start gaan. De kindjes zullen in de komende maanden eerst nog les krijgen in containerklasjes, die de aannemer nu gratis ter beschikking stelt. De Zonnebloem hoopt om in september 2017 naar de nieuwbouw te kunnen verhuizen.

Kenny Hennens

Het Laatste Nieuws

 © 2016 De Persgroep Publishing