Het gemeentebestuur van Laakdal heeft banners laten maken om snelheidsduivels er op te wijzen om trager te rijden en ook om hen te bedanken als zij hun snelheid aanpassen. De Brouwerijstraat in Veerle mocht in primeur de spandoek in hun buurt zien staan. “Het is belangrijk om iedereen aan te sporen om de verkeersveiligheid te verbeteren maar ook om diegenen te bedanken die de verkeersregels naleven”, vindt schepen van mobiliteit en verkeersveiligheid Frank Sels.

Begin 2016 rapporteerden enkele buurtbewoners van de Brouwerijstraat de hoge snelheid waarmee verschillende bestuurders door hun buurt raasden. Nochtans heeft deze wijk een snelheidsbeperking van 30 km/uur. “Wat mij vooral verontrustte is het feit dat in deze omgeving nog heel veel (kleine) kinderen buiten op straat spelen”, aldus Frank. ”Zonder aangepast rijgedrag is een ongeval nooit ver af en dat moet koste wat kost vermeden worden.”

Het gemeentebestuur besloot daarom om metingen te houden. Bij de eerste meting werd overdreven snelheid waargenomen. Daarop startten de initiatiefnemers met een actie om de hardrijders aan te sporen om minder snel te rijden in hun buurt. Bij een tweede controle bleek dan ook de sensibilisatie-actie een schot in de roos was. De chauffeurs hadden hun rijgedrag aangepast en er kon geen overtreding worden vastgesteld. 

“Een oprechte dank was dan ook op zijn plaats”, bemerkt Frank. “Natuurlijk maakt één zwaluw nog geen zomer. Het is daarom belangrijk dat de snelheid ten allen tijden aangepast wordt aan de zwakke weggebruiker. Deze actie is in ieder geval een schitterend voorbeeld dat initiatieven die uit een buurt zelf komen een positieve afloop kunnen hebben. Wij kunnen dit als gemeente dan ook alleen maar aanmoedigen en hier vooral heel dankbaar voor zijn!”