sp.a, ABBV, Bond Moyson, COOP, Curieus en Linx+ richten samen de consumentencoöperatie Samen Sterker OVL op. Dat maakten de verschillende organisaties vandaag bekend in de Gentse Vooruit.

Karin Temmerman en Freya Van den Bossche hebben deze voormiddag, samen met vertegenwoordigers van Bond Moyson, ABVV, COOP, Curieus en Linx+, de nieuwe Oost-Vlaamse coöperatieve Samen Sterker OVL voorgesteld. De locatie waar dit gebeurde was geen toeval: in de Gentse Vooruit werd in 1881 de eerste Belgische coöperatie opgericht door de Belgische Werklieden Partij, de voorloper vansp.a.

Samen Sterker OVL zal zich toeleggen op drie basisactiviteiten: het organiseren van samenaankopen voor een uitgebreid gamma van producten zoals groene stroom of autoverzekeringen, het aanbesteden van gezamenlijke diensten zoals dak- of spouwisolatie in samenwerking met sociale economiebedrijven en het investeren in duurzame energieprojecten met gegarandeerd rendement voor de coöperanten.

Samenwerking is de regel: de leden nemen gezamenlijk beslissingen over samenaankopen in investeringen. Alle geselecteerde projecten zullen moeten voldoen aan ethische criteria die samen met de leden worden vastgelegd. Lidmaatschap voor leden van de stichtende partners is gratis, niet-leden betalen een bijdrage van 5 euro.

De opbrengsten van de coöperatie zullen gaan naar de financiering van de eigen werking, en elk jaar zal een deel van de opbrengsten gaan naar een project dat armoede bestrijdt.

Wie interesse heeft om deel te nemen aan deze nieuwe coöperatie of wie meer informatie wil, kan terecht bij info@samensterker-ovl.be, op www.samensterker-ovl.be of op 0498 26 62 13.