Stad Brugge verleende onlangs een vergunning voor de bouw van een cruiseterminal in Zeebrugge. Deze terminal zal hoofdzakelijk dienst doen als bezoekersonthaal, ter vervanging van het Zeestation. Daarnaast zal Artes Group zijn hoofdzetel in het gebouw vestigen. Het gebouw komt tussen de Rederskaai en de Zweedse kaai.  

versterking van de haven en van Brugge als populaire cruisebestemming

De haven van Zeebrugge is razendsnel uitgegroeid tot de grootste cruisehaven van Vlaanderen. Het aantal cruiseschepen dat hier aanmeert blijft stijgen. Vorig jaar waren dat er 111 en dit jaar ontvangt de haven 146 schepen.

Binnenkort zal het ook mogelijk zijn om vanuit Zeebrugge per schip naar Scandinavië te reizen. Stad Brugge wordt daarom niet alleen een aankomstplaats, maar ook een vertrekplaats.

Het Cruisegebouw biedt een betere service voor de passagiers en wordt een nieuwe toegangspoort tot de stad. Voor de praktische uitwerking van het gebouw deed het havenbestuur inspiratie op tijdens een cruisebeurs in Miami. Het multifunctionele Cruisegebouw zal zeven bouwlagen tellen en wordt 37,5 meter hoog. De benedenverdieping wordt een ontvangstruimte voor cruisepassagiers met een wachtruimte voor vijfhonderd mensen. Het is de bedoeling om het Brugge-gevoel te bezorgen aan de vele toeristen die de stad binnenkomen via de haven.

Het gebouw wordt ook de hoofdzetel van de havenonderneming Artes (aannemer) met vier verdiepingen kantoorruimte. Op de hoogste verdieping komt een rooftoprestaurant met een prachtig zicht op de haven. Er is ook winkelruimte voorzien.

Een volgende stap is de inrichting van de zone rond het gebouw. Dit zal gebeuren in functie van de buurt. Zo wordt deze site een groeipool voor Zeebrugge. Het nieuwe Cruisegebouw zal klaar zijn in de tweede helft van 2017.