Het Holebifilmfestival, het grootste in zijn genre in België, viert zijn 15de verjaardag.

Het ruime filmaanbod en andere culturele activiteiten zijn verspreid over 11 Vlaams-Brabantse gemeenten: Leuven, Aarschot, Dilbeek, Haacht, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen en Vilvoorde. Drie gemeenten, Diest, Londerzeel en Wezembeek-Oppem, doen voor het eerst mee aan deze editie.

'En daar zijn we blij mee', zegt gedeputeerde Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen. 'Tot 2008 bleef het aanbod beperkt tot Leuven. Maar het Holebifilmfestival sprong over de stadsgrenzen en werd een echt provinciaal evenement. Het festival groeide uit tot het paradepaardje van ons holebibeleid. Het is onze bedoeling om met dit festival zoveel mogelijk gemeenten in onze provincie te bereiken'.

Film opent ogen

Met de vertoning van films, documentaires, theater en dans over het holebi- en transgenderthema is het Holebifilmfestival Vlaams-Brabant niet alleen een ontmoetingsplaats voor holebi's en transgenders, maar ook een unieke gelegenheid om kwalitatieve films te ontdekken die omwille van het thema minder commercieel zijn en dus minder opgenomen worden in het reguliere circuit.

‘Film is een sterk medium om ogen te openen, vooroordelen te bestrijden en drempels te verlagen. Met dit filmfestival maken we holebiseksualiteit meer zichtbaar en hopelijk ook meer aanvaardbaar. Want hoe je het ook draait of keert, heteroseksualiteit blijft de norm binnen onze samenleving. Met alle gevolgen van dien. Ook nu nog is het voor veel holebi's, zeker buiten de grote steden,  niet vanzelfsprekend om zich te outen. En ook nu nog ervaren holebi's soms negatieve reacties op hun geaardheid. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel, want liefde is toch universeel', zegt gedeputeerde Marc Florquin.

Deze lustrumeditie gaat op dinsdag 10 november van start met een grootse openingsavond in de Stadsschouwburg van Leuven. Naast het gevarieerde aanbod zijn er nog 2 speciale avonden. Zo is er ‘Holebikort’ met de prijsuitreiking van de internationale kortfilmwedstrijd. Er is ook ‘Gender in the Blender’, het product van de internationale samenwerking ‘European Youth Works’.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden.