Reeds enkele jaren vraagt Groen-sp.a te investeren in beveiligde fietsenstallingen aan de treinstations in Beveren en Melsele en de tramterminus in Melsele. Fietsendiefstallen vormen een ware plaag in Beveren. De gemeenteraad heeft nu beslist om nieuwe fietsenstallingen te plaatsen aan het station. Een stap vooruit vindt gemeenteraadslid Benali, maar onvoldoende om fietsendiefstallen tegen te gaan. Bovendien ontbreken enkele faciliteiten.

Het gemeentebestuur wenst aan het station van Beveren een nieuwe fietsenstalling met overkapping te voorzien voor 360 fietsen en nog eens voor 56 fietsen aan de kant van de Kruibekesteenweg. Maar volgens eigen tellingen van Groen-sp.a is dat te weinig om het aantal fietsen dat er nu staat veilig weg te zetten. De nieuwe fietsenstalling zou op de groei gezet moeten worden.

Daarnaast pleit raadslid Benali voor het plaatsen van camera’s. Enerzijds om van op afstand toezicht te kunnen houden en anderzijds om bij diefstal of vandalisme de beelden te kunnen laten oproepen zodat de daders sneller gepakt kunnen worden. Raadslid Benali wijst ook op het ontradende effect, daarom moeten de camera’s aangekondigd worden met borden. Uit de toelichting van schepen Van Roeyen blijkt dat er camera’s zullen komen en dat die op het netwerk van de politie aangesloten zullen zijn. “Een goede zaak”, vindt raadslid Benali.

“Nog beter zou zijn dat er echte bewaakte fietsenstallingen werden geplaatst”, zegt Benali. “Die zou je enkel kunnen betreden met een badge of identiteitskaart, maar dat vond het gemeentebestuur te duur”.

De afsluiting van de fietsenstallingen zullen wel doorzichtig zijn, maar volgens raadslid Benali is er te weinig sociale controle aan het station om daarvan een effect te voelen. Daarnaast vroeg raadslid Benali nog enkele verbeteringen. Zo zou de mogelijkheid voorzien moeten worden om elektrische fietsen op te laden, hetgeen de schepen ging onderzoeken. En het project rond de ‘blue-bikes’ moet opnieuw opgepikt worden. Schepen Van Roeyen toonde zich daar geen voorstander van.

Raadslid Benali hoopt op een snelle realisatie van de nieuwe fietsenstallingen, maar pleit ook om niet op de lauweren te rusten. Ook aan de tramterminus en het treinstation in Melsele moeten nieuwe, veilige fietsenstallingen geplaatst worden.