Het Hemelrijkpark is voor velen een oase van rust en een ideale ontmoetingsplaats om te onthaasten en te genieten.  Om na een drukke werkdag te gaan wandelen en er te genieten van de natuur.  Of om te picknicken op de weide, te sporten in groep of individueel of met de kinderen naar het speeltuintje te gaan.  In dit park kan en moet iedereen z’n plaats kunnen hebben. 

De voorbije maanden werden in dit park al heel wat werken uitgevoerd. De paden werden gerenoveerd en toegankelijker gemaakt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Ook gebeurden er in het voorjaar al belangrijke snoeiwerken en werden enkele nieuwe plantsoenen aangeplant.

Maar ook in de nabije toekomst staat er op deze mooie site nog heel wat te gebeuren. Zo zullen in samenwerking met het Regionaal Landschap De Voorkempen de volgende drie jaar de prachtige monumentale dreven in ere hersteld worden. De kostprijs hiervan wordt geraamd op € 100.000.  In het eerstvolgend plantseizoen zullen bovendien ook enkele mooie solitaire parkbomen worden aangeplant, die op termijn het park nog meer elan zullen moeten geven.

Een ander deel van de puzzel werd zaterdag gelegd.  De opening van een hondenspeelzone. 

Helmut Jaspers, schepen van leefmilieu, bevoegd voor dierenwelzijn (sp.a): “Wat is er leuker dan op een mooie herfstdag te gaan wandelen met je hond ? Je trouwe viervoeter motiveert je om te bewegen, om te gaan wandelen en hij draagt ook ongetwijfeld bij tot het leggen van sociale contacten. Want geef toe met een hond heb je nu eenmaal gemakkelijker aanspraak. En dan heb ik het nog niet over de vriendschap die vele –vaak ook alleenstaande ouderen- krijgen van hun huisdier.”

“Drie jaar geleden openden we in de Wildertse Duintjes de eerste hondenloopzone.  Een afgesloten gebied van meer dan 2 hectare.  In het begin was er wat argwaan omdat hondenbezitters vreesden dat ze hun hond niet zouden kunnen zien lopen in het bos.  Vandaag stellen we vast dat zeer veel wat Essenaren, niet alleen uit de buurt, maar vanuit gans onze gemeente en zelfs van daarbuiten er naartoe komen om samen met hun hond te genieten.

Nadat ook in het Statiebos een hondenloopzone werd ingericht, gaat het hier om een heuse hondenspeelzone van bijna 1000 m².  “Langs de ene kant willen we daarmee het probleem van hondenpoep en loslopende honden in het park aanpakken, maar vooral creëren we hier een afgebakende zone waar honden naar hartenlust maar onder toezicht en verantwoordelijkheid van hun baasjes kunnen ravotten, snuffelen, spelen en in tegenstelling tot de rest van het park, wél los mogen rondlopen”.

Onlangs startte de gemeente ook met een diervriendelijke aanpak van het zwerfkattenprobleem.  Samen met de aanleg van deze en andere hondenspeelzones wordt Essen ook stap voor stap op de kaart gezet als diervriendelijke gemeente.

Op 4 oktober is het Werelddierendag.  Laat ons hopen dat deze hondenloopzone voor de vele trouwe Essense viervoeters een gedroomd geschenk is.