De cijfers spreken voor zich: dit jaar ving ZIL al 256 katjes op, een pak meer dan in heel 2015. “Vooral in de lente en zomer is er een piek aan achtergelaten katjes”, zegt schepen van Dierenwelzijn Mohamed Ridouani. “Al krijgen de politie, ZIL en VVDB Aarschot het hele jaar door vele meldingen van zwerfkatten. Om de zwerfkatpopulatie beter onder controle te krijgen en de opvang en verzorging van de zwerfkatten zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben we met alle partijen een nieuwe overeenkomst gesloten. Zo is duidelijk wie gecontacteerd moet worden als er een zwerfkat gevonden wordt en krijgen de dierenasielen ook financiële steun van de stad om de dieren te verzorgen en te steriliseren.”

Het doel van de samenwerking is om de mogelijke overlast die zwerfkatten kunnen veroorzaken te beperken, ook vanuit de bezorgdheid van het bestuur en de dierenasielen om de dieren niet aan hun lot over te laten. “Sinds 2014 is het verplicht is om kittens te steriliseren en te chippen. We merken dat er daardoor meer achtergelaten nestjes gevonden worden, omdat mensen er geen geld en tijd willen insteken”, klinkt het bij Sabine Bovend’aerde van ZIL en Donald Stevens van VVDB Aarschot. “Elke zwerfkat die wij opvangen, steriliseren en chippen we.”

VVDB, politie Leuven en ZIL hebben nu nieuwe afspraken gemaakt over het (op)vangen van zwerfkatten. Elke gevonden kat moet geregistreerd worden bij het lokaal contactpunt dierenwelzijn. Afhankelijk van waar de zwerfkat zich bevindt, zal ofwel VVDB Aarschot ofwel ZIL de zorg en opvang op zich nemen. “Op privéterrein zal de reinigingsdienst van de stad vangkooien plaatsen en haalt VVDB Aarschot de gevangen katten op voor verzorging en opvang. Als het op openbaar domein is, plaatst ZIL vangkooien en zorgen zij ook voor de gevangen katten”, zegt Ridouani.

Kittens worden altijd ter adoptie aangeboden via de dierenasielen. Volwassen zwerfkatten kunnen na sterilisatie en verzorging teruggeplaatst worden op de vindplaats, afhankelijk van de omvang van eventuele overlast. Buurtbewoners kunnen zich ook altijd ontfermen over de dieren, door eten en drinken te voorzien. Als er echt te veel overlast is van de dieren, worden ook de volwassen dieren ter adoptie aangeboden.

 “Katten steriliseren, verzorgen en opvangen kost behoorlijk wat geld”, zeggen de dierenasielen. “We zijn financieel afhankelijk van giften en werken met vrijwilligers. Die mensen zorgen met veel liefde voor de zwerfkatjes, maar de opvangmogelijkheden zijn dus niet eindeloos.”

In de nieuwe overeenkomst zijn ook financiële afspraken opgenomen. “De asielen en hun vrijwilligers leveren vandaag al enorm veel en goed werk. Ik bewonder hun enthousiasme en doorzetting. Het is dus logisch dat we ook ZIL betrekken bij de samenwerking met politie en VVDB Aarschot en hen financieel ondersteunen”, aldus Ridouani.