Dankzij de constructieve samenwerking met de Woonzorggroep GVO, vzw St Vincentius, kan op vandaag een ruime parking in een win-win situatie worden voorgesteld: publieke en private parkeernoden worden samen opgelost. 

De parking en het plein werd ontworpen door de Tijdelijke Handelsvereniging SBE/Zwarts & Jansma/OKRA. In nauwe samenwerking met Parko voor de ondergrondse parking en de Stad Kortrijk voor de groene bovenaanleg van de Houtmarkt, is er vandaag een nieuwe schakel in het beleid gerealiseerd: “groene
kwalitatieve bovengrond en ondergronds parkeren.” De bouw van de nieuwe ondergrondse buurtparking Houtmarkt startte op 18 mei 2015.

Innovatieve parking met de modernste technieken.

Axel Weydts, schepen van mobiliteit en voorzitter van Parko: “De parkeerinfrastructuur is zeer ruim en wordt via de modernste technieken met afstandsbewaking beheerd. Voor de voetgangers staan twee publieke trappenhallen ter beschikking: eentje op de Houtmarkt zelf en eentje in de Sint-Niklaasstraat, vlakbij het winkelwandelgebied- Voorstraat.” “Bezoekers van parking Houtmarkt zullen volledig cashless en ticketless kunnen parkeren: ofwel binnen- en buitenrijden met de bankkaart (kredietkaart of debetkaart) aan de slagboom. Ofwel op basis van nummerplaatherkenning voor abonnees: rechtstreeks in en uit. U vindt in deze parking dan ook geen enkele betaalautomaat terug. Dit is uniek voor ons land.” Nog totaal nieuw is de mogelijkheid tot het reserveren van een parkeerplaats in deze parking. Via de website van Parko of de mobiele website m.parko.be kun je vooraf je plaats toeëigenen. Ook hotels of restaurants kunnen op deze wijze rechtstreeks boeken voor hun klanten.

Eerste uur gratis. Openingsweekend gratis.

“De tarieven voor de parking zijn gelijk aan deze van onze bestaande parkings Schouwburg of Veemarkt. Als promotie tijdens het openingsweekend parkeer je zelfs volledig gratis! Zo leert het grote publiek deze nieuwe parking kennen. Als buurtparking krijgen bewoners voorrang op andere bezoekers. Uiteraard geldt ook in deze parking het eerste uur gratis parkeren.” Aldus Axel Weydts. Aan de nieuwe ondergrondse parking Houtmarkt hangt een prijskaartje van 4.286.626 € excl. BTW. Op de Houtmarkt zullen in een latere fase vijf shop en go plaatsen voorzien worden, bestemd voor extra kortparkeren voor handelszaken, Academie of allerhande andere noden. Er komen ook twee plaatsen voor mensen met een handicap. De volledige groene bovenaanleg van de Houtmarkt zal af zijn eind oktober dit jaar. Dit zal later nog extra in de verf gezet worden. “Speciale dank gaat uit naar de handelaars en bewoners die tijdens deze veertien maanden bouwwerken van deze parking veel geduld hebben uitgeoefend.”

Weydts besluit: “Parko bouwt inmiddels verder aan dit beleid. In oktober openen we nóg een nieuwe parking: aan de Budabrug op de hoek Dam – Budastraat. Bedoeling is dat er binnen afzienbare tijd elke plek in het centrum van Kortrijk, binnen een straal van 250m wandelafstand, een ondergrondse parking voorhanden is. Zo creëren we zuurstof en groene ruimte bovengronds voor een leefbare stad waar fietsers en voetgangers veel plaats krijgen.”

Axel Weydts, schepen van mobiliteit en openbare werken, voorzitter Parko, 0479 29 93 40