Mechelaars die een passiefwoning bouwen kunnen binnenkort rekenen op een subsidie van 2.500 euro van de stad. Het nieuwe reglement werd door het stadsbestuur goedgekeurd.

Schepen van Energie Caroline Gennez en schepen van Wonen Karel Geys (beiden sp.a) starten met een nieuwe premie voor de bouw van passiefhuizen in Mechelen. Een passiefhuis is een extreem geïsoleerde woning die zonder extra verwarming voldoende warm blijft dankzij zonlicht, de recuperatie van warmte bij luchtverversing, de lichaamswarmte van de bewoners en de warmteverliezen van elektronische apparaten.

"België telt maar enkele tientallen passiefwoningen en we hopen dat met deze nieuwe premie ook Mechelen mee op de kar springt", vertelt Karel Geys. "De premie is te verkrijgen voor de bouw van woningen of appartementen en bedraagt 2.500 euro voor een eengezinswoning. Na goedkeuring door de gemeenteraad kan iedereen de premie aanvragen", besluit Karel Geys.

Caroline Gennez benadrukt het milieubelang van de premie. "Het bouwen van passiefhuizen helpt mee aan het vermijden van broeikasemissie en draagt dus een steentje bij tegen de opwarming van de aarde", vult Gennez aan.