Gisteren overhandigde Burgemeester Renaat Landuyt aan kersvers schepen Dolores David de sleutel van haar bureau in het Sociaal Huis in de Hoogstraat te Brugge. Schepen David wordt bevoegd voor sport en preventie. Ze krijgt al onmiddellijk een grote opdracht toebedeeld: recent raakte bekend dat in Brugge die mensen in eenzaamheid kwamen te overlijden. Dolores, die een sterke band heeft met de Brugse wijkwerking, wil dan ook de strijd tegen vereenzaming inzetten in Brugge.

Dolores David (60) is reeds zestien jaar gemeenteraadslid en heeft er een lange carrière in de thuiszorg opzitten. Haar ambt als schepen is het begin van een nieuw hoofdstuk in haar politieke carrière. "Ik heb enorm veel zin om er aan te beginnen. Dit is voor mij een unieke kans. Ik zal me dan ook voor de volle honderd procent inzetten. Iedereen die aan mijn deur komt zal ik proberen te helpen, zonder beloftes te maken." aldus schepen David.

Ik ben er honderd procent klaar voor om de uitdaging aan te gaan. - Schepen Dolores David

Burgemeester Renaat Landuyt is geschrokken door de gebeurtenissen in zijn Stad. "Het komt wel eens voor dat een eenzame bejaarde komt te overlijden zonder dat iemand iets merkt, maar drie mensen in evenveel dagen tijd, dat is een teken aan de wand. Schepen David zal zich specifiek met die problematiek bezighouden. Tegen het einde van de maand moet Brugge een “anti-eenzaamheidsplan” hebben. De kersverse schepen zal beginnen met haar ronde bij alle mogelijke wijkwerkingen, maatschappelijk assistenten en wijkagenten om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. "Daarna gaan we na op welke manier we kunnen sensibiliseren. We moeten de mensen duidelijk maken waar ze terecht kunnen om probleemsituaties te melden. Maar ook onze eigen diensten en mensen – wijkagenten, buurtwerkers, mensen van het OCMW – moeten die eenzaamheid sneller kunnen ontdekken”, zegt Landuyt.

Tegen het einde van de maand moet Brugge een “anti-eenzaamheidsplan” hebben - Burgemeester Renaat Landuyt

“In mijn carrière in de thuiszorg heb ik veel gevallen van verwaarlozing en armoede gezien" getuigt Dolores. "Meer dan je zou vermoeden in een stad als Brugge. Vanuit die ervaring wil ik werken aan een zorgzaam Brugge. Als iedereen een beetje voor elkaar zorgt, kunnen we al veel oplossen." Als schepen van sport wil ze zich in de eerste plaats toeleggen op de typische volkssporten, zoals de duivensport, boksen of krachtbal.