Stadswoningen zijn budgetwoningen die door de stad op de markt worden gebracht voor (jonge) mensen die vaak te veel verdienen voor een sociale woning en te weinig voor een Leuvense woning op de vrije markt. Na het succes van eerdere stadswoningen, onder andere in de Vaartkom, de DijleDelta en de Centrale Werkplaatsen, brengen het AGSL (Autonoom Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven) en de stad, i.s.m. projectontwikkelaar Resiterra, nu dertien eengezinswoningen met tuin op de markt, in het hart van de stad.

De stad en AGSL bieden al enkele jaren Leuvense stadswoningen aan. Die worden te koop aangeboden aan jonge mensen die een band hebben met Leuven en die zich willen engageren om voor een lange periode in onze stad te blijven wonen. Het AGSL werkte de voorbije jaren aan verschillende projecten, met meer dan 150 budgetwoningen, die mensen de mogelijkheid bood om zich goedkoper en duurzaam in de Leuven te vestigen.

Budgetwoningen: stads- en starterswoningen

Naast de stadswoningen kwamen er ook starterswoningen op de markt, die verhuurd worden aan jonge alleenstaanden en koppels die zich voor het eerst zelfstandig domiciliëren en die te veel verdienen om recht te hebben op een sociale woning, maar te weinig om zelf iets te kopen in Leuven. “AGSL legt een spaarpotje aan, van 125 euro per maand tijdens de eerste zes huurjaren. Als de huurders binnen drie jaar beslissen om een woning in Leuven te kopen, krijgen ze dat spaarpotje terug om de aankoop van de woning te financieren”, zegt schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani.

Janseniushof

Vandaag komen er 13 nieuwe stadswoningen op de markt in de nieuwe woonwijk Janseniushof, in het hart van de stad. De 13 gezinswoningen met tuin liggen in een gebied van 2,42 hectare groot, tussen de Minderbroederstraat en de Janseniusstraat. Het is samen met het Barbarahof en de Hertogensite één van de drie grote woonprojecten op de voormalige ziekenhuissite in het centrum van Leuven.

Janseniushof herbergt verschillende soorten woningen: appartementen, eengezinswoningen, seniorenflats… De omgeving werd met extra aandacht aangelegd, langs de Dijle, met een speeltuin, een park en gezellige pleintjes. Door de ligging in het hart van de stad, is alles op wandelafstand: scholen, winkels, groen, water en sport- en cultuurvoorzieningen. Ook het station is vlakbij. De nieuwe woningen zijn aangesloten op het warmtenet van de wijk.

De 13 nieuwe stadswoningen

De stadswoningen zijn allemaal rijhuizen van ongeveer 150m² met een tuintje van ruim 50m². Iedere woning telt standaard drie slaapkamers. Gemiddeld kost een rijwoning in dit project 355.050€ inclusief btw en allerlei andere kosten (erelonen notaris, registratiekosten en aansluitingskosten). De bouw start in de loop van 2018.

De belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor een stadswoning is het belastbaar inkomen, dat maximaal 41.812 euro voor een alleenstaande mag zijn en 62.712 euro voor een koppel. De verkoop van de woningen gebeurt aan de hand van een puntensysteem. De kandidaten met het hoogste puntenaantal, komen het eerst in aanmerking om het huis te kopen. Drie criteria bepalen dat aantal punten: de binding met Leuven, de leeftijd en of je al een eigendom hebt.

Infobrunch op 11 juni

Op zondag 11 juni om 11u kunnen geïnteresseerden terecht op een infobrunch om meer uitleg te krijgen over de woningen en het concept van stadswoningen. Iedereen is welkom op de gratis brunch na inschrijving via agsl@leuven.be .