Vandaag tellen de sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen maar liefst 1.433 mandaten. Te veel om goed beleid te voeren, vindt Freya Van den Bossche. Gemiddeld 14,5 bestuurders moeten in de toekomst maximaal 13 bestuurders worden, mét bovendien meer expertise in de gelederen. Zo moeten straks minstens 1 juridische, 1 sociale en 1 financiële specialist in het bestuur zetelen.

“De afgelopen jaren zijn er al heel wat stappen gezet om het beheer van onze sociale woningen deskundiger te maken", zegt Freya Van den Bossche. “Nu schrappen we ook de overtollige mandaten, net zoals in de energiesector is gebeurd. Het is niet omdat je met meer bent dat een maatschappij beter wordt bestuurd.” Ook het aantal vergaderingen waarvoor zitpenningen wordt uitgetrokken moet omlaag en de onkosten strikter gecontroleerd. Dit alles met 1 doel: een efficiënter beleid uitstippelen.

“Met deze beslissing zetten we een nieuwe stap naar slagkrachtige huisvestingsmaatschappijen”, zegt Freya Van den Bossche. “Het is niet omdat je met meer bent, dat een maatschappij beter bestuurd wordt.” Het besluit met de nieuwe regels is nu voor advies naar de Raad van State en moet nog deze regeerperiode definitief goedgekeurd worden door de Vlaamse regering.