Onlangs ondervroeg ik minister Weyts over zijn visie op wilde ideeën over een nieuwe voorhaven in de monding van de Westerschelde om de haven van Antwerpen toegankelijker te maken. 

Op het congres World Water Works in Antwerpen werd de idee gelanceerd van een mogelijke nieuwe voorhaven in de monding van de Westerschelde om de haven van Antwerpen toegankelijker te maken voor grote schepen.

Concreet vroeg ik minister Weyts wat zijn visie hierover was. Is het niet de bedoeling een havenbeleid uit te stippelen vanuit een gezamenlijke Vlaamse strategie in plaats van onze havens apart te bekijken? Wetende dat de schepen steeds groter worden, zou je aan zee een haven moeten hebben. Dat is wetenschappelijk onderbouwd en spruit ook voort uit de ervaring. Maar we hebben een haven aan de zee. Kunnen we onze politiek dan niet afstemmen op een sterkere samenwerking tussen Antwerpen en de zeehaven van Brugge-Zeebrugge?

Zijn antwoord was geruststellend: een nieuwe voorhaven is niet nodig en zelfs niet realistisch. En daarbij gaf hij toe: er is al een voorhaven die aan de kust ligt, met name de zeehaven van Brugge. Enkel samenwerking zal volgens hem ervoor zorgen dat de Vlaamse havens de vruchten kunnen plukken. Hij is bereid die samenwerking te stimuleren en te ondersteunen. 

Klik hier om mijn tussenkomst te bekijken.