Op zaterdag 1 februari 2020 hield sp.a Gent haar nieuwjaarsreceptie, als laatste in de rij van politieke partijen in de stad. Plaats van afspraak: ‘De Meubelfabriek’, een tijdelijke invulling voor en door de buurtbewoners op de plek van de voormalige bowlingzaal en de fabriek Pauvers-Vandenberghe midden de Brugse Poort. Die liep helemaal vol met zo'n 200 leden. Onder hen alle lokale politici, oud-burgemeesters Frank Beke en Daniel Termont, én Gaston De Brie: 98 jaar jong en uitvoerig gelauwerd omwille van 76 (!) jaar lidmaatschap.

Emilie Peeters: “Dingen ten goede veranderen voor zoveel mogelijk mensen”

Tien maanden geleden werd Emilie Peeters Politiek Voorzitter van sp.a Gent, op een moeilijk moment: tussen de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 en de opdoffer op 26 mei vorig jaar. Maar: ze zag in die tien maanden heel veel enthousiasme en hartverwarmende vrijwillige inzet bij leden en sympathisanten. Ze hield dan ook een bijzonder strijdbare toespraak.

“Ondertussen zijn de nieuwjaarsrecepties van de andere politiek partijen achter de rug. Het ontbrak niet aan grote woorden. De ene gaat er prat op de grootste te zíjn, de andere wil de grootste wórden. Voor ons is ‘de grootste zijn’ nooit een doel op zich geweest. Wij willen vooral impact hebben op de samenleving. Wij willen dingen ten goede veranderen, voor zoveel mogelijk mensen. Wij willen impact hebben, op basis van een sterke visie. Wij willen de mensen kunnen zeggen, kunnen tonen, waar we met de maatschappij naar toe willen. Hoé we de dingen willen veranderen, sámen met hen. Op die manier bouw je vertrouwen op. Op die manier gaan wij weer groter worden.”

Ze verwees naar het harde werk van Bruno Matthys als provincieraadslid; van de schepenen Rudy Coddens, Astrid De Bruycker en Annelies Storms; van Sven Taeldeman als fractieleider en van Karin Temmerman, Anne Schiettekatte en Joris Vandenbroucke in de gemeenteraad; en van Pascal Verbeke in het Bijzonder Comité Sociale Dienst.

“Wij maken wel degelijk, nog altijd, het verschil in het stadsbestuur. Voor veel mensen. Voor steeds méér mensen, in deze harde tijden van rechts beleid. Bij ons gaat het niet altijd en overal om economische groei. Bij ons gaat het altijd en overal om solidariteit. Prioritair solidair. Laat jullie niks wijsmaken, kameraden: wat dat betreft zijn en blijven wij het origineel. We moeten dat blijven zeggen. We moeten dat blijven uitstralen. Dat is iets waar we terecht trots op mogen zijn.”

Onderaan deze webtekst vind je de volledige toespraak.

Conner in da house: ‘Sterke vuist maken tegen afbraakbeleid’

Ook nationaal voorzitter Conner Rousseau kwam voor de nieuwjaarsreceptie afgezakt naar Gent, de stad waar hij studeerde en minstens een deel van zijn hart verloor. In zijn ondertussen gekende stijl sprak ook hij de aanwezigen toe. Over hoe Gent een fantastische stad is geworden dankzij de Socialisten. Over de landelijke politiek die er niet meer in slaagt de problemen van de mensen aan te pakken.

“De enige oplossing, voor vooruitgang en tegen extremen, is méér solidariteit. Wij gaan opnieuw zorgen voor gezellige, veilige wijken. Wij gaan blijven strijden tegen ongelijkheid, óók in de maatregelen voor het milieu. Want ook in de klimaattransitie moet iedereen mee kunnen.”

Conner eindigde met een persoonlijke boodschap voor de leden: “In jullie strijd van elke dag kunnen jullie ook op mij rekenen. Alleen als wij één en eendrachtig zijn gaan we een sterke vuist kunnen maken tegen het rechtse afbraakbeleid.”