De socioloog Tony Bennet zei “geef me een museum en ik zal de maatschappij veranderen. Dit is voor Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (sp.a) precies de inzet van het Brusselse museumdossier.

"Ik ben bijzonder verheugd dat de Ninoofsepoort als locatie voor het nieuwe museum wordt overwogen", stelt de Brusselse politica en bezielster van het eerste uur. "Kiezen voor de wijk rond de Ninoofsepoort is geloven in de dynamiek en creativiteit van Brussel. De komst van een museum zou een ongelofelijke boost geven aan de kanaalzone, een wijk die nu al volop in verandering is", stelt Idrissi.

Dat Brussel nood heeft aan een museum van Moderne kunst is volgens Idrissi een understatement. "De Moderne en Hedendaagse kunst zijn nagenoeg afwezig in het stadslandschap. We kunnen ons geen enkele andere (hoofd)stad met een dergelijke staat van verdienste voor de geest halen die zo morsig met zijn patrimonium omspringt. Hiermee doen we niet alleen het verleden onrecht aan, we missen ook kansen voor de toekomst. Want zonder een lieu de mémoire van wat kunst in deze stad door de tijden heen vermocht, stremmen we ook de ontwikkeling van de hedendaagse kunst", zegt de politica.

Maar naast het artistiek project is het nieuwe museum voor Brussel ook bovenal een stadsproject. Het biedt een unieke kans om achtergestelde buurten een boost te geven. Idrissi is bijzonder verheugd dat hiermee de hefboomfunctie van de komst van een museum wordt erkend. Uit de keuze spreekt volgens Idrissi ook een terecht geloof en erkenning voor de dynamiek, creativiteit en mogelijkheden van de kanaalzone.

"Uiteraard is het ombuigen van een stadskanker tot een vibrerende plek niet alleen het resultaat van de komst van het museum. We zien echter wel dat de bouw van een museum tal van andere processen opstart en kan fungeren als katalysator en hefboom voor een wijk, en een stad. Weinig projecten kennen dergelijke impact. Het fungeert als trekker die een hele wijk kan mee zuigen in haar ambitie", besluit de politica.