De schuldenberg van de NMBS is opnieuw sterk toegenomen. Naast de stijging van de nettoschuld in het kader van de beheersovereenkomst, is er nog de grote schuld van het ABX-avontuur en andere uitstaande leningen. Daarom wil sp.a-Kamerlid David Geerts dat het parlement een globaal overzicht krijgt van de geconsolideerde schuld van de NMBS-groep en haar filialen.

“We hebben de laatste maanden wel veer hoorzitting gehad over de structuur van de NMBS, maar als het zo door gaat dan is er geen structuur meer nodig voor het bedrijf, want dan is het virtueel failliet,” aldus Geerts.

David Geerts: “Reeds een aantal jaren heb ik gewaarschuwd voor de stijging van de kosten van consultancyopdrachten.  Ik kan begrijpen dat men voor complexe installatie van informatica een aantal experts raadpleegt, maar het is onlogisch dat de meerderheid van de filialen die met informatica bezig zijn, bestaat uit externe consultants.”

Daarnaast wil Geerts ook duidelijkheid omtrent de middelen die naar NMBS-Logistics zijn gegaan en in de toekomst zullen gaan.

“Ik wil een debat over de financiële situatie vooraleer  er een nieuwe structuur komt. Want het is zonneklaar dat de splitsing van de unitaire NMBS veel geld heeft gekost. Om nog maar te zwijgen van de bezoldigingen van 3 CEO’s, meer dan 10 directeur-generaals en tal van andere hoge kaderleden,” zegt Geerts.

Meer info

David Geerts – 0475 29 92 06