Rabindranath Tagore doet bij weinig Leuvense studenten een belletje rinkelen. Toch krijgt de Indiase Nobelprijswinnaar een borstbeeld in de tuin van de Letterenfaculteit. Een cadeau van de Indische ambassade aan India House Leuven.

India House Leuven is een samenwerking tussen de stad, de universiteit en ondernemersorganisatie Voka. Sinds 2013 engageert het platform zich om de contacten tussen de Leuvense regio en India te versterken. “Wanneer we spreken over India, spreken we immers over één zesde van de wereldbevolking,” vertelt Geert Robberechts, coördinator van India House Leuven. “Daarom willen we de samenwerking tussen India en België verbeteren.”

“India is erg blij met het initiatief,” gaat Robberechts verder. “Als teken van erkentelijkheid schonk de Indian Council for Cultural Relations ons daarom de buste van Tagore. Het is een hele eer die in de Letterentuin te mogen onthullen.”

Ter gelegenheid van de feestelijke inhuldiging organiseerde India House Leuven een heuse Leuven Tagore Day met onder meer een academische zitting en een Indische receptie op het programma.

156 nationaliteiten

Rabindranath Tagore is voor de Indiase bevolking één van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis. De schrijver kreeg in 1913 de Nobelprijs voor Literatuur en was daarmee de allereerste Indiase Nobelprijswinnaar.

“Tagore was echter meer dan enkel een dichter,” licht professor Tapati Mukherjee toe tijdens een inleidende lezing. “Hij belichaamt de brug tussen het Oosten en het Westen. Daarom is zijn werk honderd jaar later nog steeds relevant.”

“Tagore wilde mensen bij elkaar brengen,” vult schepen en medebezieler van India House Leuven, Mohamed Ridouani (sp.a), aan. “In de stad Leuven wonen ondertussen zo’n 156 verschillende nationaliteiten harmonieus samen en dat is precies waar ook Tagore naar streefde. Zijn poëzie spreekt daarom vandaag nog steeds.”

India House Leuven wil de komende maanden nog meer activiteiten organiseren rond Tagore zodat ook de Leuvense student kennis maakt met de Nobelprijswinnaar.

 

Heidi Van Rompuy (foto Anne-Marie Dedene)

© 2015 Veto