In het boek beschrijft Yasmine Kherbache (39) haar afkomst als kind van een Vlaamse moeder en een Algerijnse vader. Een groot deel van haar jeugd bracht ze door in Algerije, om daarna bij familie in Oetegem te belanden. Kherbache studeerde rechten in Leuven en Brussel en ging daarna achter de schermen aan de slag bij Frank Vandenbroucke en Ingrid Lieten. In 2012 trad ze op de voorgrond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, waarna ze voorzitter werd van de Antwerpse afdeling van sp.a.

“Als kind beleefde Kherbache de Algerijnse oorlog en het spook van het opdoemende extremisme. Het heeft haar nooit losgelaten en verklaart haar allergie voor politieke stokebranden die garen spinnen bij verdeeldheid en tweedracht”, schrijft Jef Lambrecht over Kherbache in zijn voorwoord. “Ze pleit met passie voor een opbouwende politiek die vertrekt van duidelijke waarden en zoekt naar het beste voor de bevolking, een politiek van samenwerking.”

Het grote voorbeeld van Yasmine Kherbache is Nelson Mandela. “Mandela is een strijder die zijn strijdbaarheid heeft omgezet in een boodschap van engagement en verzoening. Mijn motto luidt: leef volgens zijn erfenis”, zegt ze. “Nog altijd, na al die jaren, is het idealisme dat mij drijft. Dat idealisme is niet blind, al is het overtuigd. Voor mij heeft het geloof in een betere wereld iets constructiefs en optimistisch. Ik probeer die ingesteldheid ook bij mijn medewerkers aan te wakkeren.”

“Van Algerije tot de Wetstraat” werd uitgegeven bij Van Halewyck, 176 blz. Bij de komende verkiezingen staat Yasmine Kherbache op de derde plaats van Antwerpse sp.a-lijst voor het Vlaams parlement.