sp.a-voorzitter Caroline Gennez zegt dat het "absoluut nog niet zeker is" dat de sp.a in de volgende Vlaamse regering stapt. Volgens haar is er nog "heel wat uit te klaren" voor er een nieuwe Vlaamse regering gevormd kan worden. N-VA is volgens Gennez een risico. "Zij willen de federale sociale zekerheid ontmantelen, terwijl wij die willen versterken", zegt ze.

Gennez sprak dinsdag iets minder dan een uur met Vlaams formateur Kris Peeters. De socialisten willen enkel in de volgende Vlaamse regering als die voldoende sociaal beleid voert. Daarom moeten de voorzieningen rond welzijn, sociale huisvesting en zorg versterkt worden.

En hoewel de socialisten geen exclusieven stellen, is het verdedigen van zo'n sociaal beleid niet vanzelfsprekend, meent Gennez.
  
Open Vld bijvoorbeeld wil meer commercie in de zorg en dat zien de socialisten niet zitten. Ook N-VA is een risico, meent Gennez. "Zij willen de federale sociale zekerheid ontmantelen, terwijl wij die willen versterken en uitbouwen. Dat is immers belangrijk voor de mensen die nu op pensioen zijn", zegt Gennez.
  
N-VA wil de Vlaamse bevoegheden maximaal invullen en zelfs nog een beetje verder gaan. Maar sp.a wil "niet buiten de constitutieve lijntjes kleuren", zei Gennez. De sp.a vraagt ook een duidelijk kader voor de staatshervorming. "Wij willen niet in om het even welk staatshervormingsspel meespelen", zei ze.