Maandag 13 maart 2017, de tweede inschrijfperiode binnen het onderwijs staat bij vele jonge ouders al weken met uitroeptekens aangeduid op de kalender.  Ook bij de ouders die hun kind school willen laten lopen in Groot – Temse.  De gemeente heeft de voorbije jaren ook terecht ingezet op verschillende projecten om kinderen dichter bij huis naar school te krijgen.  Net daar wringt het schoentje vandaag, maar zeker in de toekomst.

Vele scholen in Groot – Temse, en zeker in de deelgemeenten, zitten vandaag tegen hun maximumcapaciteit aan.  Zo goed als elke klas zit vol, meer leerlingen het klaslokaal induwen is zowel voor de leerlingen, als voor de leerkrachten geen goed idee. Het welbevinden, weet je wel!

Omdat de Vlaamse Overheid nu toch wel heel lang talmt met een aangepast inschrijvingsbeleid in het onderwijs is het kamperen voor de schoolpoort niet meer exclusief voorbehouden voor de grote steden, maar komen we dit ook steeds meer tegen in kleinere deelgemeenten, zoals Tielrode en Elversele.

sp.a Temse – voorzitter Pascal De Dycker (beroepsmatig leerkracht) reed zondagavond 12 maart langs de schoolpoorten in Tielrode en Elversele en zag verschillende gezinnen kamperen. Pas maandagochtend voor dag en dauw aansluiten liet de kansen op een schoolbankje voor zoon – of dochterlief al danig slinken.  Ook in de kranten lazen we deze ochtend dat de kampeerders in Tielrode er al zaten sinds zondagochtend.  Gelukkig was het mooi weer en kon men het best gezellig maken, maar de nacht vertoonde wel een lichte vrieskou.  Is dit echt nog nodig in 2017? 

Wordt het geen tijd dat de Vlaamse Overheid werk maakt van een aangepast inschrijvingsbeleid, aangepast aan de huidige noden?  Een inschrijvingsbeleid waarbij men niet meer moet kamperen?  Waarbij men oma’s en opa’s niet de nachtelijke vrieskou dient in te sturen om te bevoorraden met thermossen thee of koffie?  De technische en digitale mogelijkheden in 2017 zijn er zeker, de goede wil ontbreekt precies nog.

Tegelijkertijd maken we ons toch wel grote zorgen over de schoolcapaciteiten in de toekomst in onze Scheldegemeente.  Verschillende actiecomités schoten de voorbije weken terecht in actie tegen de verkavelwoede in onze gemeente, argumenten in overvloed.  Als alle bouwplannen de volgende jaren effectief plaats zullen hebben, komen er honderden nieuwe gezinnen bij.  Veelal jonge ouders, die een plaatsje zoeken in de school van hun buurt.  Moeten we hen nu al zeggen dat er hoogstwaarschijnlijk geen plaats zal zijn op school  voor hun toekomstige zoon/dochter?   Moeten we hen nu al de inschrijvingsdata voor de volgende jaren laten aanduiden in hun agenda, zodat ze toch nog een kans maken? 

Geen idee hoe het gemeentebestuur dat gaat verantwoorden nu men volop huizen en appartementen wil inplanten in Tielrode en Steendorp. Of heeft men ook plannen om nieuwe scholen te (laten) bouwen?  Dat zou het kampeerprobleem ook al deels kunnen oplossen!  Toch verwachten we zowel van het gemeentebestuur, als van de Vlaamse Overheid meer visie in de toekomst.  De aankomende problemen kunnen we nu best al beginnen oplossen.