Het is ook de eerste keer ooit dat Beringen als derde stad van Limburg ook op de derde plaats komt in Limburg wat betreft het aantal vacatures, na Hasselt en Genk.

Gilbert Lambrechts, schepen van lokale economie: "Een echte verrassing is dit niet. Het voorbije jaar zijn er heel wat bedrijven bijgekomen in Beringen.  Bijvoorbeeld op de KMO-zone “De Weven” langs de E313 hebben vorig jaar meer dan 10 bedrijven de deuren geopend. En uiteraard was er ook de opening van be-MINE Boulevard waar momenteel ongeveer 125 personen aan het werk zijn!"


Het grote aantal vacatures heeft uiteraard ook een positieve invloed op de werkloosheidscijfers in Beringen.

Maurice Webers, burgemeester: "Het voorbije jaar waren er in Beringen gemiddeld 1.661 werkzoekenden. Dat is een daling met 1,2% t.o.v. het jaar 2014. Hiermee daalt de werkloosheid in Beringen sneller dan het Limburgs en Vlaams gemiddelde. In Limburg steeg de werkloosheid, onder meer door de sluiting van Ford, met bijna 2%. Over heel Vlaanderen daalde de werkloosheid met 0,2% t.o.v. 2014. De werkloosheidsgraad in Beringen bedroeg in 2015 gemiddeld 8,3%. Voor de eerste keer sinds de sluiting van de mijn ligt de werkloosheid op jaarbasis in Beringen lager dan de Limburgse werkloosheidsgraad, die 8,5% bedraagt."

Ook de kloof met de gemiddelde werkloosheidsgraad van Vlaanderen wordt elk jaar kleiner en kleiner. De gemiddelde werkloosheidsgraad in Vlaanderen bedraagt 7,8%. Dit is nog slechts 0,5% lager dan in Beringen.


We kunnen dus besluiten dat 2015 een vrij goed jaar was voor de werkgelegenheid in Beringen, en dit ondanks de sluiting van Ford Genk.


Het bevestigt vooral de positieve dynamiek die er de voorbij jaren op gang is gekomen in onze stad. Ook voor 2016 staan er nog heel wat ontwikkelingen op stapel. Zo zal de incubator en windtunnel van Bike Valley zijn deuren openen, net als het nieuwe distributiecentrum van Mobis voor de verdeling van Hyundai en Kia auto-onderdelen over heel Europa. Op toeristisch gebied zal ook de be-MINE site verder ontwikkeld worden met als hoogtepunt de opening van het TODI-duikcentrum in oktober 2016. Tenslotte  wordt binnenkort de verkoop opgestart van nog 15 hectare industriegrond op het nieuw industrieterrein Ravenshout-Noord.

 

Maurice Webers, burgemeester

Gilbert Lambrechts, Schepen van economie en tewerkstelling