Er is nood aan duidelijkheid en een uniforme regeling over het zwemmen in de Noordzee want nu krijgen de mensen tegengestelde signalen. Dat zegt Steve Vandenberghe (SP.A), burgemeester van de kustgemeente Bredene.

Volgens Vandenberghe is de situatie momenteel onduidelijk. Zo heeft de Intercommunale voor Kustreddingsdiensten (IKWV) opgeroepen niet in zee te zwemmen. Vandenberghe: "Logisch want de temperatuur van het strandwater bedraagt slechts 11 graden." Dat is ook de reden waarom de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé oproept boetes te geven aan iedereen die zwemt buiten de toegelaten zones.

Maar net omdat twee gemeenten, namelijk De Haan en Blankenberge, het afgelopen weekend al werkten met bewaakte zwemzones, krijgen strandgangers volgens Vandenberghe "tegengestelde signalen". "Men zegt enerzijds dat zwemmen niet mag wegens te koud en onverantwoord, maar anderzijds zegt men: 'kom naar onze badstad want wij hebben een bewaakte zone'", aldus Vandenberghe.

Er is volgens de burgemeester van Bredene een uniforme regeling nodig voor alle kustgemeenten. "Ofwel mag er gezwommen worden in het Noordzeewater ofwel niet. Het initiatief om bewaakte strandzones te creëren in het voor- en najaar moet van de gouverneur en van de IKWV komen, die hiervoor maar een poule van strandredders moet aanleggen. Het initiatief laten aan de kustgemeenten zelf die hiermee toeristen willen lokken, is onverantwoord."