Leegstaande handelspanden zijn een doorn in het oog. “En ondertussen is er een grote vraag van ondernemers en starters naar ruimte om hun bedrijf of kantoor uit te bouwen”, zegt Lalynn Wadera, gemeenteraadslid voor sp.a en voorzitter van de commissie Economie. “Daarom wil ik graag meer bedrijven en kmo’s in de Leuvense binnenstad zien in plaats van vooral op bedrijventerreinen en aan de rand van de stad. Dat kan bovendien de horeca en handel verder doen bloeien. ”

Met acht procent leegstand in handelspanden doet Leuven het beter dan de meeste Vlaamse centrumsteden. “Maar elk leegstaand pand is er één te veel. Het is zonde van de ruimte. Terwijl er zoveel mensen net naar op zoek zijn”, vertelt Wadera, die op de zesde plek van de lijst van kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani staat.

De vraag naar kantoorruimte is groot in Leuven. “De uitstekende ligging en de gemakkelijke bereikbaarheid, de sterke kenniseconomie door de aanwezigheid van de universiteit en haar spin-off’s en de bloei in de creatieve sector: het zorgt ervoor dat steeds meer ondernemingen en starters zich in Leuven willen vestigen”, zegt kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani. “Voor sommige bedrijven is een leegstaand handelspand een ideale plaats om hun activiteiten uit te bouwen. Een echte win-win dus.”

Ondernemingen en starters krijgen zo ook zichtbaarheid in het straatbeeld, en dus naamsbekendheid. “Bovendien krijg je zo meer bedrijvigheid in de binnenstad, wat goed is voor de lokale horeca en handel”, zegt Wadera.

Wadera ziet mogelijkheden in een online platform, waar ondernemers niet alleen een geschikte locatie kunnen vinden, maar ook mogelijke medehuurders. “Bekijk het als een soort Immoweb voor ondernemers, gekoppeld aan een tool waarmee je medehuurders kan vinden om het pand te delen, vergelijkbaar met Samenhuizen.be waar mensen elkaar vinden om samen een woning te delen.”

Ook een vorm van financiële steun of coaching via de bestaande projecten Popstart en Leuven MindGate kunnen ondernemers en starters helpen. De invoering van een progressieve leegstandstaks, die hoger wordt naarmate een pand langer leegstaat, zien Ridouani en Wadera als een goede manier om eigenaars te overtuigen hun pand aan betaalbare prijzen te verhuren.

“Werkgelegenheid is belangrijk voor een stad. Leuven doet het goed op vlak van ondernemen, maar we moeten ervoor zorgen dat de groei niet stilvalt. Dit voorstel voor extra bedrijfsruimte in de binnenstad kan daarvoor zorgen”, besluit Ridouani.